Achillespeesproblemen

De achillespees is een grote, dikke stevige pees, die twee spieren (de oppervlakkige kuitspier gastrocnemius en de diepe kuitspier soleus) verbindt aan het hielbot. De achillespees zit aan de achterkant van de kuit en is onder meer belangrijk bij fietsen, (hard)lopen en springen.

Een langdurige ontsteking van de achillespees kenmerkt zich door pijn die geleidelijk en sluipend ontstaat. Eerst alleen tijdens lichamelijke inspanning, later ook na de inspanning.

Achillespeesklachten kunnen diverse oorzaken hebben. Denk aan verkeerd schoeisel, een keer verstappen, wandelen op een zachte ondergrond, te snelle trainingsopbouw of te zwakke kuitspieren.

Een achillespeesontsteking is langdurig als de pijn langer dan 3 maanden aanwezig is. De pijn wordt gevoeld bij het knijpen in de pees en tijdens bewegen en zit meestal 1,5 tot 7 centimeter boven het hielbeen. Verder is er ochtendstijfheid en zijn er startproblemen.

Als behandeling wordt vaak gestart met een 'excentrisch' trainingsprogramma. Dit zijn speciale oefeningen die de fysiotherapeut aanleert. Verder is het goed zelf rekoefeningen te doen.

Mocht het resultaat na 6 maanden niet goed zijn, dan kan gekozen worden voor een operatieve ingreep.