Afwijking van het trommelvlies (cholesteatoom)

Een cholesteatoom is een afwijking van het trommelvlies. Een gezond trommelvlies staat mooi uitgespannen tussen de gehoorgang en het middenoor. Het buitenste deel van het trommelvlies bestaat uit huid en maakt huidschilfers die afgestoten worden. Samen met het oorsmeer komt dat vanzelf naar buiten. Wanneer een trommelvlies deels naar binnen (naar het middenoor) groeit, hoopt een deel van de huid zich op in het middenoor. Dit wordt een cholesteatoom genoemd.

Ontstoken middenoor

Door het naar binnen groeien van het cholesteatoom gaat het middenoor ontsteken. Dit uit zich in eerste instantie door afscheiding van vaak stinkend vocht uit de gehoorgang. Verdere groei van het cholesteatoom leidt tot beschadiging van middenoorstructuren, zoals de gehoorbeenketen. Dit leidt dan vervolgens tot gehoorvermindering.

Cholesteatoom groeit langzaam en maakt geleidelijk meer structuren kapot. Het is een goedaardig proces dat niet met medicijnen te genezen is. Om van een cholesteatoom af te komen, moet de KNO-arts dit operatief verwijderen. Een dergelijke ooroperatie wordt een sanerende ooroperatie genoemd.

Contact

KNO (Keel, Neus en Oor) 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 2602

image_3006Meer informatie