Artrose (slijtage)

Artrose is met de ruim 1,2 miljoen patiënten de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Het gewrichtskraakbeen gaat bij artrose in kwaliteit achteruit en kan op den duur zelfs verdwijnen.

Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Het is geen 'gewone' slijtage en er is zeker iets aan te doen. Er is geen behandeling die leidt tot volledige genezing, maar met behulp van bijvoorbeeld pijnstillers kan er goed te leven zijn met artrose. Wel hebben pijnstillers het nadeel dat ze bijwerkingen kunnen hebben, zoals zweren en bloedingen van de maag.

Operatie

Ook worden injecties met corticosteroïden (hormonen) in het gewricht en fysio- of oefentherapie voorgeschreven. Verder is het in een vergevorderd stadium van artrose mogelijk een gewrichtsvervangende operatie te laten doen. Hierbij wordt het gewricht dat veel last veroorzaakt, vervangen door een prothese (kunstgewricht).

De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. De verwachting van de wetenschap is dat, door de vergrijzing, een toename van het aantal mensen met overgewicht en te weinig beweging, het aantal artrosepatiënten verdubbelt binnen 50 jaar.

Gerelateerde specialismen

Gerelateerde links

Contact

Reumatologie 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6299

image_3006Meer informatie
Zorgplein Westland

Telefoon(070) 210 2378 (via Leyweg)

image_3006Meer informatie