Blaaskanker

Bij blaaskanker groeit er een gezwel (tumor) in de blaas. De tumor kan goed- of kwaadaardig zijn. Een kwaadaardig gezwel ontstaat meestal in de bekleding van de blaaswand. Bloed in de urine zonder pijn is het meest voorkomende symptoom van blaastumoren. Ook veelvuldige aandrang om te plassen kan een symptoom zijn.

Wat is de behandeling bij blaaskanker?

De meeste blaastumoren groeien oppervlakkig en zijn relatief gemakkelijk te verwijderen. Met een instrument dat via de plasbuis naar de blaas gaat, wordt het gezwel weggesneden. Het verwijderde materiaal wordt onderzocht door de patholoog. Pas na 4 tot 6 werkdagen is de uitslag bekend. Dit wordt medegedeeld op het eerstvolgende polikliniek bezoek. Een enkele keer moet dezelfde operatie worden herhaald om er zeker van te kunnen zijn dat alle kwaadaardige cellen weg zijn.

Na het verwijderen van een blaastumor volgt meestal een blaasspoeling met mitomycine, een stof die moet voorkomen dat de tumor terugkomt. Deze spoeling krijgt u op de dag van de operatie of de volgende morgen.

Sommige blaastumoren gedragen zich agressief en groeien diep in de wand van de blaas. Deze kunnen soms uitzaaien. Dan is een operatie via de plasbuis niet meer voldoende. De blaaskanker wordt dan behandeld met een tweede operatie en het weghalen van de blaas of met medicijnen en/of bestraling.

Gerelateerde specialismen

Contact

Urologie 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6482

image_3006Meer informatie