Borstklierweefsel (goed- of kwaadaardig)

Er bestaan veel aandoeningen van borstklierweefsel. De meest voorkomende zijn een knobbel in de borst of een verharding van het borstklierweefsel. Zo'n knobbel of verharding in de borst kan worden veroorzaakt door een goedaardige afwijking, of door een kwaadaardige. Goedaardige oorzaken voor een voelbare afwijking in de borst zijn zogenoemde cysten, fibroadenomen, en mastopatische verdichtingen.

Cysten

Cysten zijn goedaardige afwijkingen in het borstklierweefsel. Zij vormen zich door ophopingen van vocht in melkkliergangetjes. De grootte varieert van zeer klein tot enkele centimeters doorsnede. Door de druk op het weefsel kunnen cysten soms pijnlijk worden. Veel vrouwen hebben cysten.

Fibroadenoom

Het fibroadenoom is de meest voorkomende goedaardige zwelling in de borst. Deze komt vaker voor op jonge leeftijd, maar wordt ook wel op latere leeftijd gevonden. De zwelling bestaat uit een vlechtsel van goedaardige bindweefsel en borstkliercellen. Hij is zeer afgerond en vaak erg beweeglijk.

Mastopathie

Mastopathie is een goedaardige aandoening van het borstklierweefsel bij de vrouw. De aandoening betreft een verzameling van uiteenlopende klachten die in verschillende combinaties in wisselende ernst kunnen optreden: pijnklachten, gevoelig bij aanraken, spontane pijn, stuwinggevoel, knobbels (bindweefselknobbels) en cysten.

Contact

Mammapoli 
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6772

image_3006Meer informatie