Bruxisme (tandenknarsen)

Bruxisme is het hard op elkaar klemmen of schuiven van tanden en kiezen. Soms gebeurt dit steeds op dezelfde plaats in het gebit. Op die plek is dan extra slijtage zichtbaar. Wanneer op die plek een minuut lang - expres - wordt geklemmen of geknarst, komen de klachten vaak spontaan opzetten.

Sommige mensen houden voortdurend hun tanden op elkaar, anderen klemmen alleen op bepaalde momenten van de dag of de nacht. Klemmen kan met een geweldige kracht gepaard gaan.

In de nacht

Knarsen komt het meest en het heftigst voor in de nacht, zowel tijdens het dromen als in de diepere fasen van de slaap. Waarschijnlijk gebeurt het vooral als iemand van een dieper naar een meer oppervlakkig slaapniveau gaat. Het knarsen kan een oorverdovend lawaai maken, waar partners of andere medebewoners wakker van worden, terwijl de 'knarser' er zelf rustig doorheen slaapt.

De kracht die 's nachts wordt ontwikkeld, is vaak overdag niet te reproduceren. Overdag zacht knarsen komt ook voor, evenals het ritmisch op elkaar tikken van de tanden.

Contact

Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) 
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6709

image_3006Meer informatie