Dysfagie (niet goed slikken)

Slikken lijkt eenvoudig, maar is in werkelijkheid een uiterst gecompliceerd samenspel van diverse spieren en zenuwen. Hierbij spelen timing, coördinatie, gevoel en spierkracht een grote rol. Wanneer er een verstoring in dit samenspel optreedt, kunnen slikproblemen ontstaan.

Verslikken en hoesten zijn de bekendste uitingsvormen van een dys (niet goed) fagie (slikken). Verslikken betekent dat er vocht of voedsel in de luchtpijp terechtkomt in plaats van in de slokdarm. Gewoonlijk zal er een flinke hoestbui optreden om het voedsel uit de luchtpijp te verwijderen. Gebeurt dit niet dan kan er een infectie zoals een longontsteking optreden.

De oorzaken van dysfagie zijn bijvoorbeeld een CVA (beroerte), hersentumor of de ziekte van Parkinson. Een operatie of bestraling in het hoofd-hals gebied kan ook de oorzaak van een dysfagie zijn.

De logopedist onderzoekt of er sprake is van een slikstoornis en wat de oorzaak is. Soms is alleen logopedisch onderzoek niet voldoende en is aanvullende diagnostiek nodig.

Contact

Logopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2602 (via KNO)

Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 7412 en 210 6736

image_3006Meer informatie