Erectiestoornis

Een erectiestoornis of een 'erectiele disfunctie' is het onvermogen van een man om een goede erectie te kunnen krijgen.

Het kan iedereen gebeuren

Bij een erectiestoornis kan er sprake zijn van een psychische oorzaak, maar er zijn ook lichamelijke factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een stoornis in het krijgen (en behouden) van een erectie. Bijna iedere man heeft wel een periode in zijn leven waarin hij last heeft van een erectiestoornis. Met het ouder worden neemt het erectievermogen geleidelijk af.

Behandeling

Bij seksuologische oorzaken wordt u verwezen naar de seksuoloog. Bij lichamelijke oorzaken tracht de uroloog de factoren te beïnvloeden die de erectiestoornis mogelijk veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld de patiënt te adviseren niet te roken, af te vallen, meer te bewegen, bepaalde medicijnen niet meer te gebruiken of de medicatie te veranderen. Soms verwijst de uroloog naar huisarts of internist om een eventuele suikerziekte of hoge bloeddruk als mogelijke oorzaak van erectieproblemen te behandelen.

Oorzaken

Psychische oorzaken van een erectiestoornis zijn bijvoorbeeld stress, faalangst of depressies. Daarnaast kunnen er relationele problemen bestaan. Ook sociale factoren als werkloosheid of geldzorgen kunnen een belangrijke rol spelen. Een seksuoloog kan dan hulp bieden. Vaatziekten, hypertensie (hoge bloeddruk), verhoogd cholesterolgehalte (hypercholesterolemie), diabetes of andere stofwisselingsziekten, atherosclerose (aderverkalking) en de medicatie voor al deze aandoeningen zijn veel voorkomende lichamelijke oorzaken van een erectiestoornis. Ook neurologische aandoeningen zoals dwarslaesie, epilepsie, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose (MS) kunnen erectieproblemen veroorzaken.

 

Contact

Urologie 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6482

image_3006Meer informatie