Mouches Volantes

Het glasvocht (ook wel glasachtig lichaam genoemd) is een gelei dat het grootste deel van het oog opvult. Dit bevindt zich achter de ooglens. Normaal laat glasvocht lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Het netvlies geeft het opgevangen beeld via de oogzenuw door naar de hersenen.

Veel mensen nemen troebelingen waar die in het gezichtsveld zweven. Deze troebelingen zitten in het glasvocht en veroorzaken een schaduw op het netvlies. Dit worden mouches volantes genoemd.

De oorzaken van mouche volantes:

1) verouderingsproces: Het glasvocht bevat dunne (collageen)vezels die zorgen voor de elasticiteit. In de loop van de jaren neemt deze elasticiteit af en veranderd de structuur van het glasvocht wat kan resulteren in zwevende stipjes, streepjes en vlekken in het beeld.
2) achterste glasvochtloslating: om het glasvocht zit een vlies, het achterste glasvochtmembraan. Dit vlies zit op een aantal plekken aan het netvlies vast. Naarmate de leeftijd vordert krimpt dit membraan en kan het op bepaalde plekken gaan loslaten van het netvlies. Dit resulteert in de troebelingen.
3) netvliesscheur of netvliesloslating
4) inwendige oogontsteking (Uveïtis)
5) Glasvochtbloeding, bijv bij suikerziekte (Diabetes Mellitus)

Soms wordt er gekozen om het glasvocht te opereren: vitrectomie.

Gerelateerde specialismen

Gerelateerde links

Contact

Oogheelkunde 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2400