Pijn op de borst (stabiele angina pectoris)

De hartspier wordt van bloed voorzien door in totaal 3 kransslagaders (coronairarteriën).
Door slagaderverkalking, kan er een vernauwing in de kransslagaders optreden. Dit kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer, met als gevolg zuurstofgebrek van de hartspier. De patiënt voelt dan pijn/druk op de borst, soms in de kaak of de arm.

Het hart heeft bij inspanning de meeste zuurstof nodig. De klachten treden op bij inspanning (ook wel bij kou en emotie) en verdwijnen in rust. Pijn op de borst wordt ook stabiele angina pectoris genoemd. Een fietsproef of een scan van het hart kan duidelijkheid geven over de diagnose.

Wat is de behandeling?

In eerste instantie bestaat de behandeling uit medicijnen die de bloedvaten wijder maken en de zuurstofbehoefte van het hart verminderen. Indien dit onvoldoende helpt wordt overgegaan tot hartkatheterisatie. Bij dit onderzoek zijn eventuele vernauwingen in de kransslagaders duidelijk te zien. Afhankelijk van de ernst van de vernauwingen bestaan er 3 behandelmogelijkheden:

1. De behandeling wordt voortgezet met medicijnen.
2. De patiënt krijgt een dotterbehandeling. Hierbij wordt de vernauwing opgeheven met een ballon en het plaatsen van een stent.
3. De patiënt krijgt een bypassoperatie. Dit komt alleen bij zeer uitgebreide afwijkingen voor.  

Stabiele angina pectoris is een ander ziektebeeld dan een (dreigend) hartinfarct/acuut coronair syndroom. Hierbij treedt er acute stolselvorming op in de kransslagader.