Premenstrueel syndroom

Bij het premenstrueel syndroom treden klachten op in de tweede helft van de menstruatiecyclus. De klachten verdwijnen weer bij het begin van de menstruatie.  Na ongeveer minimaal een week zonder klachten, keren ze weer terug.

Er zijn bij PMS vele honderden lichamelijke en psychische klachten beschreven: pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen en klachten als gespannen, depressief of agressief zijn. Om PMS vast te kunnen stellen, is het tijdstip van begin en einde van de klachten belangrijker dan de soort klachten.

Klachten

De klachten als gevolg van PMS beginnen vaak na het 30e jaar en na het krijgen van kinderen. Na de overgang verdwijnen de klachten. De schatting is dat circa 4 procent van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar last heeft van PMS.

Er lijkt een overduidelijk verband te bestaan tussen het optreden van de klachten en de menstruatiecyclus, maar er is nooit een hormonale oorzaak gevonden. Wel is gebleken dat vrouwen met PMS-klachten gevoeliger zijn voor hormoonwisselingen dan vrouwen die er geen last van hebben. Er is als het ware in de hersenen minder weerstand om de gevolgen van hormoonwisselingen op te vangen.

Contact

Premenstrueel syndroom 
Algemeen
Locatie LeywegLocatie Leyweg - Spoedplein

Telefoon(070) 210 0000

image_3006Meer informatie
Locatie Leyweg - SpoedApotheekLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 0000

image_3006Meer informatie
Juliana KinderziekenhuisZorgplein Westland

Telefoon(0174) 417 227

image_3006Meer informatie