SOA en eileiderontstekingen

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn infecties die bij seksueel contact (meestal gemeenschap) worden overgedragen. De belangrijkste zijn: chlamydia, gonorroe, genitale wratten, Trichomonas, hepatitis B, herpes genitalis, syfilis, HIV, schaamluis en schurft.

Iedereen die seksueel actief is en seks heeft met iemand die een SOA heeft, kan het ook krijgen als er geen condoom wordt gebruikt, of als die scheurt. Ook bij andere vormen van seksueel contact kunnen SOA worden overgedragen. Een enkele infectie is zelfs overdraagbaar bij condoomgebruik.

SOA geven vaak geen klachten, waardoor de mensen die besmet zijn, het niet in de gaten hoeven te hebben.

Bacterie

Een eileiderontsteking ontstaat door een infectie met een bacterie die zich vanuit de vagina via de baarmoedermond en de baarmoeder naar de eileiders verplaatst. Een SOA kan hiervan de oorzaak zijn, maar dat is niet altijd het geval.
De eileiders worden rood en gezwollen en soms breidt de ontsteking zich uit rond de eileiders in de buikholte. Organen die daar in de buurt liggen, zoals eierstokken, blinde darm, blaas en darmen, kunnen dan ook ontstoken raken.

Contact

Gynaecologie & Verloskunde 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie