Tuberculose (TBC)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de tuberkelbacterie (Mycobacterium tuberculosis). Tuberculose betekent eigenlijk knobbeltjesziekte: er worden als het ware knobbeltjes van bacteriën gevormd in het lichaam.
De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Behalve in de longen kan tuberculose ook voorkomen in andere delen van het lichaam, zoals gewrichten, botten de hersenen, nieren of in de lymfeklieren.

De tuberkelbacterie verspreidt zich door de lucht. Wanneer een patiënt met besmettelijke longtuberculose hoest, kunnen de tuberkelbacteriën uit de longen worden gehoest. Als een ander de bacterie inademt, kan besmetting plaatsvinden. Lang niet alle patiënten met tuberculose zijn besmettelijk en niet iedereen wordt besmet. Vaak zijn de afweerstoffen in het lichaam voldoende om de ziekte te voorkomen. Om besmetting te voorkomen, is een goede hoesthygiëne belangrijk.

GGD

De ziekte wordt vastgesteld aan de hand van verschillende onderzoeken zoals een mantoux-test, bloedonderzoek, röntgenfoto's van de longen en bacteriologisch onderzoek van sputum (speeksel).

Tuberculose is goed te behandelen met de medicijnen die in Nederland beschikbaar zijn. De behandeling duurt minimaal 6 maanden, waarbij op iedere dag verschillende medicijnen moeten worden ingenomen.

Wanneer bij iemand tuberculose is vastgesteld, wordt de GGD, afdeling TBC-bestrijding ingeschakeld. Bij open tuberculose is, vanwege besmettingsgevaar, contactonderzoek noodzakelijk.