Achillespeesontsteking

Achillespeesontsteking ontstaat geleidelijk, evenals de pijn ervan. Eerst is er alleen pijn tijdens een lichamelijk inspanning (bv. wandelen of sporten). Later kan de pijn ook in rust aanwezig blijven. 

De achillespees bevindt zich aan de achterkant van de kuit. Het is een grote, dikke, stevige pees, die de oppervlakkige kuitspier (gastrocnemius) en de diepe kuitspier (soleus) verbindt aan het hielbot. De achillespees is o.a. belangrijk bij lopen, hardlopen, springen en fietsen.

Achillespeesontsteking ontstaat geleidelijk, evenals de pijn ervan. Eerst is er alleen pijn tijdens een lichamelijk inspanning, later ook na inspanning (bv. wandelen of sporten). En nog weer later kan de pijn ook in rust aanwezig blijven. 

We spreken van een langdurige achillespeesontsteking bij langer dan drie maanden pijn. De pijn wordt gevoeld bij knijpen in de pees en tijdens bewegen. De pijn zit meestal 1,5 tot 7 centimeter boven het hielbeen. U kunt ochtendstijfheid en startproblemen ervaren.

Pijnoorzaak

Een mogelijke verklaring voor de pijn is een 'verkeerde' reactie van het lichaam om de beschadigde pees te herstellen. Onderzoekers hebben vastgesteld dat er nieuwe bloedvaatjes zichtbaar zijn op de plaats waar de pijn gevoeld wordt. Deze bloedvaatjes hebben als doel om de schade te herstellen. Maar, waarschijnlijk veroorzaken deze bloedvaatjes ook de pijn, want de pijn verdwijnt op het moment dat de bloedvaatjes kapot worden gemaakt of dicht worden gespoten.

Oorzaken

Verschillende factoren kunnen achillespeesklachten doen ontstaan, zoals: een eerder ongeluk (bv. verstappen), verkeerd schoeisel, te snelle trainingsopbouw of te korte kuitspieren.

Diagnose

De diagnose 'achillespeesontsteking' wordt over het algemeen gesteld aan de hand van uw verhaal en het lichamelijke onderzoek. Aanvullend onderzoek, zoals scans, is meestal niet nodig. Bij lichamelijk onderzoek is er vaak een zwelling te zien enkele centimeters boven de aanhechting van de achillespees aan het hielbot. Deze zwelling is vaak drukpijnlijk.

Mocht de diagnose onduidelijk zijn, of is er verdenking op een scheurtje in de pees dan is echografie het meest zinvol. Bij wijze van uitzondering wordt wel eens een MRI scan gemaakt. Dan is bij langdurig bestaan een afwijkende plek in het verder normale achillespeesweefsel te zien.

Behandeling

Niet-operatief
In eerste instantie zal gekozen worden voor niet-opereren. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat sporters veel baat kunnen hebben bij een zogenaamd 'excentrisch' fysiotherapeutisch trainingsprogramma, met speciale oefeningen. U kunt zelf natuurlijk ook rekoefeningen doen. Volg hiervoor dit schema: Rekoefeningen kuit en fascia plantaris

Mocht het resultaat na zes maanden niet goed zijn dan kan gekozen worden voor een operatieve ingreep.

Operatief
Er wordt pas aan operatie gedacht als al een half jaar goede, niet-operatieve behandeling, geen enkel resultaat heeft gehad. De reden voor deze terughoudendheid is dat met de bovengenoemde behandelingen van sport en belasting aanpassen, goed schoeisel gebruiken en excentrische oefeningen, meer dan 95% van de patiënten geneest en dus helemaal geen operatie nodig heeft. Of uiteindelijk een operatie verricht wordt, bepaalt u in overleg met de orthopedisch specialist.

Er bestaan meerdere operaties bestaan voor deze aandoening, maar onze orthopedisch specialisten kiezen eigenlijk uit twee ingrepen, die beide in dagopname worden verricht. Bij de ene operatie wordt bij het ontstoken deel een sneetje gemaakt en de achillespees schoongemaakt. Met een tweede sneetje net onder de knie holte wordt de gastrocnemius spier wat langer gemaakt. Bij de andere, minder vaak toegepaste, operatie wordt via een licht gebogen snee aan de binnenkant van de enkel de achillespees 'schoongemaakt'. Tevens wordt een spier, de lange buiger van de grote teen (musculus flexor hallucis longus of FHL), gedeeltelijk losgemaakt. De gezonde spierbuik van deze spier wordt in de zieke plek van de achillespees gehecht.

Achillespees

Het blijft na de ingreep overigens mogelijk de grote teen te buigen, vanwege bestaande verbindingen tussen de FHL en de andere lange buiger van de tenen.

Nabehandeling

De nabehandeling is voor beide ingrepen twee weken onbelast gips en vier weken onderbeens loopgips, waarna meestal oefentherapie nodig is.

Weetjes over de achillespees

Mannen hebben vaker achillespeesontsteking dan vrouwen. Boven de 30 jaar neemt het risico op deze klachten toeneemt. De kracht op de achillespees kan toenemen tot 12 maal uw lichaamsgewicht. U loopt meer risico met hardlopen, atletiek, badminton en voetbal 80% van de sporters haalt binnen 3 maanden zijn oude niveau met een excentrisch trainingsprogramma.

Contact

Orthopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300 (afsprakenbureau)