Artroscopie heup

Een artroscopie - ook wel: kijkoperatie - van de heup kan voor bepaalde aandoeningen een uitkomst zijn. Als het met een kijkoperatie mogelijk is de ingreep te verrichten, dan is het herstel doorgaans veel vlotter dan met een 'open' ingreep waarbij het heupgewricht volledig opengemaakt wordt.

Veel meer dan andere gewrichten, zoals knie en schouder, ligt het heupgewricht onder stevige spieren. Dit betekent dat een kijkoperatie van de heup technisch lastiger uitvoerbaar is dan een 'open' ingreep.

Operatie

Om in het heupgewricht te kunnen kijken moet de heup ongeveer 1 cm uit de kom getrokken worden. Dit kan, ondermeer, door het 'vacuumeffect' van de heup op te heffen door een injectienaald door het kapsel te prikken. Ook wordt aan de voet getrokken en met een röntgenapparaat gekeken hoe de kop deels uit de kom komt. Met speciale langere instrumenten kan nu in het gewricht worden gekeken en kunnen bv. losse stukken worden verwijderd.

De laatste vijf jaar is een nieuwe toepassing van heupartroscopie dat impingement van de heup hiermee behandeld kan worden. Bij dit type ingreep wordt de kopvorm van de heup aangepast om een betere passing en beweging in de kom te krijgen.

Behandelen van kraakbeenslijtage in de heupkom is helaas nog niet goed mogelijk met een kijkoperatie. De mate van kraakbeenslijtage in de heupkom bepaalt vaak ook de uitkomst van een kijkoperatie voor impingement.

Downloads

Folder kijkoperatie van de heup

Contact

Orthopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300 (afsprakenbureau)