Artroscopie knie

Een artroscopie is een kijkoperatie. Deze operatie wordt o.a. uitgevoerd in de heup, schouder, elleboog en pols. De meest uitgevoerde kijkoperatie is die in de knie. 

Aanleiding voor een knie-artroscopie

Er zijn verschillende redenen om een kijkoperatie uit te voeren. Een vermoedelijke meniscusscheur is de meest voorkomende reden. Ook bepaalde aandoeningen van het kraakbeen, losse stukjes bot en slijtage kunnen redenen zijn om een kijkoperatie te doen. Bijvoorbeeld als men overweegt een halve knieprothese te plaatsen.

Knie-artroscopie is niet altijd zinvol

Er zijn ook aandoeningen in en aan de knie waar met een kijkoperatie niets aan te verbeteren is. Vergevorderde slijtage kan niet opgelost worden. Ook zacht of beschadigd kraakbeen achter de knieschijf kan met een kijkoperatie niet verbeterd worden.

Operatie

Het been of de patiënt wordt verdoofd door een ruggenprik of met narcose.

Dan wordt deze op de rug gelegd met het te opereren been in een klem. Om het bovenbeen komt een bloeddrukband, zodat het zicht niet door bloed vertroebeld wordt. Het been wordt gedesinfecteerd en afgedekt met doeken zodanig dat alleen de knie nog bloot is.

Er worden twee steekgaatjes vlak naast de kniepees en wat hoger in de knie gemaakt. Deze sneetjes kunnen zowel horizontaal als verticaal zijn. Door deze gaatjes gaat de camera, een aanwijsstokje of happertje, en soms een afvoerbuis voor het spoelvocht.

Vanaf het moment dat de camera in de knie zit kan de patiënt meekijken. Dit raden wij ook meestal aan, omdat dat het inzicht in de aandoening ten goede komt. Tijdens de kijkoperatie kan de gehele knie beoordeeld worden op kraakbeenafwijkingen en afwijkingen aan de menisci en kruisbanden.

Operatie Knie

Meniscusafwijkingen
Als er een scheur in een meniscus zit kan deze direct verholpen worden. Het kapotte deel wordt met een happertje of een soort stofzuiger (shaver) verwijderd. Als het een scheur betreft die helemaal aan de buitenste rand van de meniscus zit en deze is niet lang geleden ontstaan kan de meniscus gehecht worden.

Kruisbandafwijkingen
Er zijn twee kruisbanden, de voorste en de achterste. Over het algemeen zijn deze goed te zien en te testen door met de aanwijsstok eraan te trekken. De kruisbanden kunnen slap hangen of vrijwel verdwenen zijn (bv. als deze lang geleden gescheurd is). Hieraan wordt in eerste instantie niets gedaan. Het heeft wel gevolgen voor de verdere behandeling. (Zie ook voorste kruisbandletsel.)

Kraakbeenafwijkingen
Kraakbeenafwijkingen zijn er in vele gradaties. Kleine scheurtjes in het kraakbeen kunnen soms dichtgebrand worden. Als er een kleine, plaatselijke maar diepe, beschadiging is, worden loshangende stukjes kraakbeen verwijderd en worden er gaatjes geboord of geponst in het bot. Na deze behandeling mag u zes weken niet op het been staan en lopen.

Knie _scopie

Slijtage
Slijtage, of: dunner wordend kraakbeen, is een uitgebreide vorm van een kraakbeenafwijking. Slijtage kan zich soms beperken tot een helft van de knie, terwijl de andere helft puntgaaf is. In zo`n geval loont het soms om een halve knieprothese te plaatsen. Hierbij spelen ook factoren als leeftijd en activiteitenniveau een rol.

Na de operatie

Het traject na de operatie hangt af van eventuele ingrepen tijdens de operatie. Het aangebrachte verband moet 24-48 uur blijven zitten en mag er daarna zelf afgehaald worden. Bij de inventarisatie van slijtage voor een halve knieprothese of het verwijderen van een gescheurde meniscus mag u na de operatie normaal op het been staan. Veel mensen hebben echter behoefte aan krukken tijdens de eerste paar dagen. Als er gaatjes in het bot zijn gemaakt, of de meniscus is gehecht mag u zes weken niet op het been staan, en moet u dus met krukken lopen.

Als een kruisbandscheur is vastgesteld, zult u, zodra de wondjes genezen zijn, fysiotherapie voor het versterken van de bovenbeenspieren krijgen.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen ook na een kijkoperatie problemen ontstaan. Bijvoorbeeld een infectie van één van de steekgaatjes, bloeding, trombose van het onderbeen (bloedpropje in de bloedvaten van het onderbeen) en soms blijft een deel van de huid gevoelloos doordat een zenuwtje is doorgesneden.

Downloads

Folder Kijkoperatie (artroscopie) van de knie

Contact

Orthopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300 (afsprakenbureau)

 

Wachttijden

Locatie Leyweg
50 dagen

Alle wachttijden.