Buikwand neuralgie

Wat is buikwand neuralgie

Buikwand neuralgie is zenuwpijn in de buikwand en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De klachten zijn niet leeftijd gebonden. Meestal zijn er allerlei andere onderzoeken gedaan waarbij geen duidelijke aanwijzingen zijn gevonden voor de pijnklachten. De medische term voor het buikwandpijn syndroom is ACNES. Deze afkorting staat voor Abdominal Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome.

Pijnbestrijding

De klachten worden veroorzaakt door een zenuwtakje in de buikwand dat zorgt voor aanhoudende pijn in de buikstreek. De klachten kunnen ontstaan na verandering in het lichaamsgewicht (zwangerschap, overgewicht) of een operatie. Vaak gaat het om een scherpe pijn die erger wordt bij bewegen.

Om de diagnose te kunnen stellen wordt - met behulp van echo-onderzoek - op de plaats van de pijn het zenuwtakje opgezocht en wordt verdovingsmiddel ingespoten. Dit wordt een diagnostische blokkade genoemd. Het verdovingsmiddel werkt een aantal uren; hierna komen de pijnklachten meestal weer terug. Als de klachten een aantal uren verminderen of verdwijnen, bevestigt dit de diagnose. Van u vragen wij om het effect van diagnostische blokkade bij te houden. De arts belt u volgens afspraak op om het resultaat van de pijnbehandeling te bespreken.

Bij de meeste patiënten zijn een aantal behandelingen nodig om een langdurig pijnstillend resultaat te krijgen. Daarom worden na het eerste gesprek op de polikliniek drie behandelingen gepland. Bij de tweede behandeling wordt er ook een ontstekingsremmend middel gebruikt. Bij de derde behandeling wordt een behandeling met korte stroomstootjes toegepast die de pijngeleiding vermindert. Het geven van de stroomstootjes voelt u als 'klopjes' en is niet pijnlijk.

Na deze drie behandelingen komt u terug voor controle bij uw behandelend arts.

De behandelingen duren gemiddeld 15 minuten. De meeste patiënten ervaren de pijn tijdens de behandeling als goed verdraagbaar.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u volgens de wegenverkeerswet 24 uur niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorgt u daarom voor vervoer naar huis.

Lees voor meer informatie de patiëntenfolder Buikwand neuralgie.

Contact

Pijnbestrijding Polikliniek 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6490

image_3006Meer informatie