Bypassoperatie hart

Een bypassoperatie is een hartoperatie aan de kransslagaders. Met deze operatie wordt een vernauwing in de kransslagader verholpen met behulp van een 'omleiding' (bypass). De omleiding wordt gemaakt van een eigen bloedvat van de patiënt: van een slagader uit de borst of arm, of van een ader uit een been. Een combinatie van diverse bloedvaten (borst, arm, been) is ook mogelijk.

Afhankelijk van het aantal vernauwingen en de lengte ervan worden een of meerdere omleidingen gemaakt.

Het stukje eigen bloedvat wordt in het begin van de aorta (grote lichaamsslagader) geplaatst en loopt tot voorbij de vernauwing.
Bij een omleiding van een slagader uit de borst, loopt het vanuit de slagader onder het sleutelbeen tot na de vernauwing.

De bypassoperatie wordt in de meeste gevallen uitgevoerd met een hart-long machine, die de functie van het hart en de longen tijdens de operatie overneemt. In sommige gevallen kan de bypass operatie zonder hart-long machine, dus zonder het hart stil te leggen, worden uitgevoerd (off pump).

Een bypassoperatie kan ook in combinatie met een andere ingreep van het hart worden uitgevoerd, zoals een klepvervanging, klepreconstructie of een MAZE operatie.

Meetbaar Beter

Bypassoperaties

Klik op de afbeelding om de infographic
bypassoperaties te bekijken.

Het HagaHartcentrum is één van de 14 hartcentra dat is aangesloten bij Meetbaar Beter. Dit is een wetenschappelijk onderbouwd programma dat werkt aan de verbetering van de kwaliteit en transparantie van hartzorg in de deelnemende hartcentra.

Meetbaar Beter heeft van de resultaten van de bypassoperaties een infographic gemaakt. Het Hartcentrum laat in vergelijking met andere centra goede resultaten zien. Zie de infographic hiernaast.

Met een infographic wordt op een overzichtelijke manier in het kort informatie gegeven door beeldmateriaal, grafieken en tekst te gebruiken.

Meer informatie over Meetbaar Beter.

 

 

 

 

Gerelateerde links