Distale clavicula resectie

Bij een distale clavicula resectie verwijderen we het laatste deel van het sleutelbeen. Dat gebeurt wanneer een conservatieve behandeling (corticosteroïden injecties in het AC-gewricht en/of fysiotherapie) onvoldoende effect heeft gehad. 

D.m.v. een kijkoperatie (artroscopie) wordt het AC-gewricht gewricht schoongemaakt en zal een half tot één centimeter bot worden verwijderd. De ontstane ruimte wordt in de loop van de maanden na de operatie opgevuld met littekenweefsel.

Bij deze operatie is het voordeel van een kijkoperatie dat de gehele schouder geïnspecteerd kan worden op eventuele afwijkingen. Mochten deze aangetroffen worden dan kunnen deze direct worden verholpen. Indien dit het geval zou zijn kan dit de nabehandeling beïnvloeden

Het schoudergewricht

Het schoudergewricht bestaat uit de bovenarm en het schouderblad. De schouderkop bevindt zich aan de kant van de bovenarm en de schouderkom aan de kant van het schouderblad. Om het gewricht heen ligt het gewrichtskapsel. Dit kapsel zorgt voor stabiliteit van het gewricht. Om het kapsel heen lopen pezen en spieren. Deze pezen en spieren vormen tezamen de 'rotator cuff'.

De slijmbeurs tussen de rotator cuff en het dak schouderblad zorgt ervoor dat de spieren en pezen soepel kunnen bewegen. Door de vorm van het schouderblad is de ruimte die de spieren en pezen hebben om te bewegen heel klein. De bovenzijde van de schouder wordt gevormd door het buitenste uiteinde (laterale) van het sleutelbeen (clavicula) en het dak van het schouderblad (acromion). Deze delen vormen het acromio-claviculaire gewricht (AC-gewricht).

Oorzaken

Het AC-gewricht kan door verschillende oorzaken beschadigd of versleten raken. Dit kan komen door artrose, slijtage (al dan niet veroorzaakt door overbelasting), een chronische ontsteking van het slijmvlies of een ongeval. Hierbij bestaat de kans dat bindweefselschijfje (soort meniscus wat bij 30% van de mensen aanwezig is) in het gewricht beschadigd raakt en pijnklachten blijft geven.

Pijnklachten ontstaan veelal bij het heffen van de arm en het liggen op de aangedane schouder. De locatie van de pijn wordt meestal boven op de schouder aangegeven en kan uitstralen naar nek of bovenarm.

Indien een conservatieve behandeling, in de vorm van corticosteroïden injecties in het AC-gewricht en/of fysiotherapie, onvoldoende effect heeft gehad dan kan een artroscopische distale clavicula resectie overwogen worden

Operatie

Nadat de schouder steriel is afgedekt maakt de chirurg een aantal kleine sneetjes in de schouder waardoor de camera en de instrumenten tijdens de operatie bediend zullen worden. Met de camera inspecteert de orthopedisch specialist eerst de gehele schouder om deze te controleren op eventuele andere problemen.

Nu zal het AC-gewricht vrijgelegd worden van de omliggende weefsels. Hierna haalt de orthopedisch specialist een stukje van ongeveer 0,5 - 1 centimeter van het buitenste uiteinde van het sleutelbeen af. Het acromionclaviculaire gewricht wordt hierdoor wijder waardoor de bot op bot wrijving stopt en geen pijnklachten meer veroorzaakt.

Het littekenweefsel wat hierna gevormd wordt, vormt een stabiele, flexibele verbinding tussen het sleutelbeen (clavicula) en het dak van de schouder (acromion). Indien nodig zal de chirurg ook een stukje bot van het dak van de schouder (acromion) afhalen waardoor er meer ruimte komt tussen de pezen en het acromion.

De ingreep duurt ongeveer 45 minuten.

Complicaties

Gelukkig treden na een schouderoperatie zelden complicaties op. Toch bestaat er altijd een kans op complicaties. Dit kan gaan om algemene complicaties of complicaties die specifiek bij deze operatie horen:

  • Nabloeding
  • Wondinfectie
  • Trombose in de arm (stolstel in een bloedvat)

Herstel

De eerste weken
Houd rekening met een revalidatieperiode van tenminste zes weken. Pas daarna kunt u de arm weer volledig gaan belasten. De eerste twee dagen zit de arm in een sling (soort mitella). Hierna mag u de arm bewegen op geleide van de pijn. U mag met de schouder alle bewegingen maken binnen de pijngrenzen. Maar start rustig. Schakel zo nodig uw goede arm in om het bewegen te ondersteunen. Oefen regelmatig om stijfheid te voorkomen. Doe de eerste weken niet meer dan dat de pijn toelaat.

Fietsen en autorijden kunnen weer wanneer pijn en bewegingsmogelijkheden dit toelaten. Na vier tot vijf weken kunt u weer beginnen met werken bij laag tot gemiddeld lichamelijk werk. Zwaarder lichamelijk werk evenals de meeste sporten kunnen pas na zes tot acht weken worden hervat.

Het kan hierna nog enkele maanden duren voordat de functie van de schouder weer geheel hersteld is en pijnklachten verdwenen zijn. Na verloop van tijd kunt u de arm steeds meer actief bewegen zonder dat dit pijn doet.

Nabehandeling met fysiotherapie is vaak niet noodzakelijk. Overleg dit zo nodig met uw orthopedisch specialist.

De sling (draagband) is aangemeten ter ondersteuning van uw arm en voor pijndemping. Draag de sling alleen overdag en bouw deze op geleide van uw klachten af. Zodra de pijn het toelaat, mag u de arm gebruiken bij dagelijkse activiteiten zoals wassen, kleden, eten en dergelijke.

Downloads

Folder distale clavicula resectie (verwijderen laatste deel sleutelbeen)

Contact

Orthopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300 (afsprakenbureau)