Duquennoy operatie

- het terughechten en inkorten van de uitgerekte enkelbanden -

Bij de Duquennoy operatie worden de enkelbanden en het gewrichtskapsel weer strak getrokken. Deze operatie wordt pas uitgevoerd als de andere methoden geen resultaat hebben.

De operatie

Alereerst wordt er een snee gemaakt aan de buitenkant van de enkel. Vervolgens wordt er een flap gecreëerd van de voorste enkelband en de buitenband met het kapsel en het botvlies. Deze flap wordt met behulp van 2 botankertjes of een drietal boorgaten op spanning aan het kuitbeen bevestigd. Dit werkt als een nieuw enkelbandcomplex en geeft de enkel de stabiliteit weer terug. Tijdens de operatie wordt tevens een gedeelte van het enkelgewricht bekeken en zo nodig worden kraakbeenbeschadigingen behandeld. De huid wordt gesloten met hechtingen die vanzelf oplossen. De operatie duurt ongeveer 20 minuten. De patiënt verblijft ongeveer 2-3 uur op het OK complex.

Nabehandeling

Na de operatie krijgt de patiënt een gipsspalk gedurende 2 weken, met gips tot net onder de knie. Gedurende deze 2 weken mag de enkel niet belast worden en moet u dus met krukken lopen.

Gerelateerde specialismen