Elleboog artroscopie

Een elleboog artroscopie is een kijkoperatie van de elleboog. Met een optiek wordt een inspectie uitgevoerd van het ellebooggewricht. Het is ook mogelijk om een ingreep uit te voeren in de elleboog via een extra steekgaatje. 

De artroscopie wordt verricht bij duidelijke klachten van het elleboogsgewircht zoals een los stukje kraakbeen of een ontsteking van de het gewricht. Soms wordt ook artroscopie toegepast als de oorzaak van de klacht, ondanks verschillende vooronderzoeken, niet duidelijk wordt.

Operatie

Een artroscopie is een operatie die in dagbehandeling plaatsvindt. Verdoving kan geschieden door een okselprik (regionale anesthesie) maar ook door een narcose (algehele anesthesie). Om zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde het elleboogsgewricht te kunnen inspecteren zijn meerdere kleine steekgaatjes nodig waardoor het optiek en eventuele andere instrumenten ingebracht kunnen worden.

Na de ingreep wordt een drukverband en mitella aangelegd.

Complicaties

Complicaties zijn bij deze ingreep zeer zeldzaam. Enkele mogelijke complicaties zijn:

Tijdens de ingreep kan het voorkomen dat een zenuw gekneusd raakt door manipulaties van de instrumenten. Hierdoor kan dan, meestal tijdelijk, een stoornis in het gevoel aan de onderarm optreden.

Een heel enkele keer treedt er een nabloeding of een ontsteking op.

Na de operatie kan de hand zwellen. Of de hand gaat opzwellen is niet goed te voorspellen. Ter voorkoming is het van groot belang dat u de hand niet laat hangen. Daarnaast moet u de vingers en uw pols zo snel mogelijk weer gewoon gaan bewegen.

Na de operatie

Als u thuis bent kunt u het beste de mitella weer afdoen om het bewegen van de vingers en de pols zo gemakkelijk mogelijk te maken. U mag de hand ook gewoon gebruiken voor handelingen zoals eten en drinken.

Uiterlijk 24 uur na de operatie haalt u het drukverband en de pleister weg. Het moment waarop u weer kunt werken of sporten is afhankelijk van de uitgevoerde ingreep en van het soort werk of sport.

Ongeveer twee weken na de ingreep komt u op controle bij de arts.

Contact

Orthopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300 (afsprakenbureau)