Embolisatie van de baarmoeder

Als vleesbomen (myomen) klachten veroorzaken die niet door medicatie verholpen kunnen worden kan een vleesboom embolisatie plaatvinden. Bij deze behandeling wordt in de baarmoeder de bloedtoevoer naar één of meerdere vleesbomen afgesloten.
De behandeling wordt in de interventiekamer van de afdeling Radiologie uitgevoerd door een gespecialiseerde arts, de interventieradioloog. Deze wordt bijgestaan door een radioloog in opleiding en een radiodiagnostisch laborant.

De behandeling

Bij een vleesboom embolisatie wordt via de lies een slangetje (katheter) ingebracht. Deze katheter wordt onder doorlichting naar de myomen geschoven. Ter controle worden röntgenfoto's met contrastvloeistof gemaakt. Door deze vloeistof is goed te zien of de katheter goed ligt. Ligt de katheter goed dan worden plastic korreltjes door de katheter in het bloedvat gespoten. Hierdoor stopt de bloedtoevoer naar de myomen en verschrompelen ze.
Lees de folder voor de volledige uitleg van deze behandeling.

Embolisatie

Soms is het nodig om een bloedvat dicht te maken. Dit wordt emboliseren genoemd. Bij deze behandeling wordt via de lies een slangetje (katheter) ingebracht. Deze katheter wordt onder doorlichting naar het juiste bloedvat geschoven.
Lees meer over embolisatie.