Epidurale/caudale corticosteroïd toediening

De epidurale ruimte bevindt zich in het wervelkanaal en wordt begrensd door de wervelkolom en het harde hersenvlies. Hierin bevinden zich onder andere de uit het ruggenmerg uittredende zenuwen. Sommige pijnklachten worden veroorzaakt omdat een zenuw beklemd raakt op de plaats waar deze uit de wervelkolom komt. De beklemde zenuw raakt geïrriteerd, zwelt op en veroorzaakt daardoor pijn.

Tijdelijke werking

Een arts kan een injectie met verdovingsvloeistof en ontstekingremmende medicijnen toedienen in de epidurale ruimte. Dit kan ter hoogte van de hals (cervicaal), borstkas (thoracaal), lage rug (lumbaal) of ter hoogte van de stuit (caudaal) zijn. Deze injectie zorgt voor een plaatselijke verdoving en vermindert de zwelling en irritatie. Door de injectie geven de zenuwen de pijnprikkels voor weken of maanden niet meer door. Omdat dit een tijdelijke werking heeft, is het geen definitieve oplossing van de pijn.

Verloop behandeling

De huid wordt ter hoogte van de prikplaats eerst verdoofd. De anesthesioloog brengt daarna een andere naald aan in de epidurale ruimte; dit voelt aan als "duwen". Zodra de naald op de juiste plaats zit, worden een verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmend middel ingespoten. Dit geeft na een aantal dagen een vermindering van de pijnklachten, die gemiddeld 3 tot 6 maanden aanhoudt.

Contact

Pijnbestrijding Polikliniek 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6490

image_3006Meer informatie