Fysiotherapie vóór hartoperatie

Bij het ademhalen worden telkens bepaalde spieren gebruikt. Het vraagt dus spierkracht. Als het goed is, past de spierkracht die nodig is om te ademen bij leeftijd, geslacht en activiteitenniveau. Maar deze spierkracht kan afnemen. Dat betekent dat iemand na een hartoperatie meer kans heeft op problemen met zijn luchtwegen (bijvoorbeeld een longontsteking).

De spierkracht van ademhalingsspieren is te vergroten door deze te trainen. Een training vóór een hartoperatie zorgt ervoor dat ademspieren sterker worden. De kans op problemen met de luchtwegen wordt daarmee kleiner.

Ademspieren trainen

Tijdens de eerste afspraak bij de fysiotherapeut wordt de kracht van de ademspieren getest. Aan de hand van deze test stelt de fysiotherapeut het ademspierapparaat (de Threshold) in en gaat de te opereren patiënt hiermee thuis trainen. Om een optimaal resultaat te bereiken, is het belangrijk om elke dag te trainen.

Tot aan de operatie komt de patiënt één keer per week terug bij de fysiotherapeut. Deze meet dan opnieuw de kracht van de ademspieren en stelt de Threshold opnieuw in.

Contact

Fysiotherapie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2392

image_3006Meer informatie