Halve knieprothese

Bij een halve knieprothese wordt alleen het versleten (meestal binnenste) deel van de knie vervangen. Het overige deel blijft onaangeroerd, inclusief de kruisbanden. Dit betekent een kleinere operatie, een kleiner litteken en sneller herstel dan bij een totale knieprothese. 

Behoud van de kruisbanden betekent dat de knie een normaler bewegingspatroon heeft en natuurlijker aanvoelt. Voor deze kleinere ingreep komen ca. 10 - 15% van de knieën met een pijnlijke slijtage in aanmerking. Voorwaarden zijn dat de slijtage niet te uitgebreid is, de kruisbanden nog goed functioneren en een evt. standsafwijking of bewegingsbeperking van de knie niet te uitgebreid is. Dit kan goed beoordeeld worden met lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto van de knie.

In een enkel geval wordt de definitieve beslissing voor een totale of halve knieprothese genomen door een eerst een kijkoperatie te doen. In andere vallen wordt dit beoordeeld op basis van de slijtage van het gewricht als de knie al opengemaakt is.

Operatie

Meestal wordt de binnen- (of 'mediale') zijde van het gewricht vervangen, in een enkel geval de buiten- ('laterale') zijde. Het litteken is ca. 12cm lang en wordt naast de strekpees geplaatst.

Halve Knie Prothese

Hier ziet u dat van beide knieen het gewrichts vlak aan de binnenzijde is vervangen.

Bij deze operatie worden geen spieren, pezen of kniebanden losgemaakt.

Hemi _oxford

De gebruikte kunstknie is een Hemi Oxford prothese. Deze werkt met een 'meniscus' van polyethyleen die een 100% passing heeft tussen de metalen delen op boven- en onderbeen. Door dit principe is de Hemi Oxford een prothese met extreem lage slijtage (met een levensduur van 10-15 jaar), en een heel goede beweeglijkheid. De metalen delen worden met botcement vastgezet. De balans van het kniegewricht (d.w.z. hoe 'strak' of 'los' deze aanvoelt) kan worden bepaald door de dikte van de nieuwe meniscus aan te passen aan de anatomie.

Herstel

De knie is direct na de ingreep volledig belastbaar (in tegenstelling tot bij de tibiakoposteotomie die in het verleden werd verricht). De opnameduur voor deze ingreep is één tot twee dagen.

Complicaties

Mogelijke complicaties van een Hemi Oxford halve knieprothese kunnen zijn, dat een metalen deel in de loop der tijd los gaat zitten. Of dat de kunst meniscus tussen de metalen gewrichtsvlakken wegschiet. Dit laatste kan opgelost worden door een nieuw en 1 of 2 mm dikker meniscus deel te plaatsen. Losraken van (een deel van) de prothese is ernstiger en kan worden opgelost door alsnog een totale knieprothese te plaatsen.

Downloads

Folder knieprothese

Contact

Orthopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300 (afsprakenbureau)