Hielspoor

Fasciitis plantaris, in de volksmond vaak hielspoor genoemd, is een veel voorkomende oorzaak van hielpijn bij volwassenen.

Hierbij wordt de pijn NIET veroorzaakt door een botuitsteeksel van het hielbeen. Hoewel dat algemeen wel eens gedacht wordt. De pijn wordt veroorzaakt door 'bindweefseldegeneratie', een verslechtering van de kwaliteit van het weefsel van de peesplaat van de voetzool. Deze begint als een ontsteking. De degeneratie van de peesplaat veroorzaakt verlies van bindweefsel en toename van ontstekingscellen.

Oorzaken

De oorzaak van de degeneratie zijn steeds terugkerende kleine trauma's door overbelasting. Risicofactoren voor het ontwikkelen van fasciitis plantaris zijn overgewicht, toegenomen activiteiten waarbij de voet wordt belast zoals joggen en/of een ongewone hardloopinspanning of verkeerd schoeisel. Ook een krappe kuitspier draagt bij aan fasciitis plantaris.

Fasciitis _1s 004

normaal bindweefsel

Fasciitis _2s 004

degeneratief bindweefsel met ontstekingscellen

Klachten

De typische klacht is hielpijn bij belasting. De pijn is het meest aanwezig in de ochtend, met name bij het opstaan en het weer belasten van de voet na een periode van rust. Ook kan u pijn hebben na lang staan. Dit gaat soms samen met stijfheid. De pijn bevindt zich meestal aan de onderzijde van de hiel bij de voetzool.

Diagnose

De diagnose fasciitis plantaris wordt gesteld op basis van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. Bij onderzoek is er drukpijn aan de voetzool bij voorzijde van de hiel. Vaak hebben patiënten ook pijn als ze op de tenen staan en bij buigen van de tenen. Vaak wordt een krappe kuitspier bij het lichamelijk onderzoek vastgesteld. Een enkele keer wordt nog een röntgenfoto gemaakt om andere afwijkingen uit te sluiten (bv een stressfractuur of cyste van het hielbot).

Behandeling

Fasciitis plantaris gaat vanzelf over na gemiddeld 6-18 maanden. Een vroege herkenning is belangrijk, omdat behandeling dan de duur van de klachtenperiode kan bekorten.

In principe wordt eerst gestart met rekoefeningen in combinatie met inlegzooltjes, evt. ook NSAID's (ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen). Hiermee kan uiteindelijk 80% van de patienten succesvol worden behandeld. De rekoefeningen zijn erg belangrijk voor het herstel. Deze zijn gericht op zowel de achillespees als de plantaire pees-plaat. Download hier de oefeningen: Rekoefeningen kuit en fascia plantaris

Ook kan het zinvol zijn om schoeisel te gebruiken met een verende zool, zoals hardloopschoenen.

Chronische klachten
Voor chronische klachten zijn er een aantal niet-chirurgische mogelijkheden.

  • Soms wordt 4 weken onderbeengips gegeven om de klachten te verminderen.
  • Sinds kort wordt ook de 'extracorporele schokgolf-therapie' (ESWT) gepropageerd. ESWT werkt met sterke ultrasone geluidsgolven die de zachte weefsels binnendringen. Maar in wetenschappelijk onderzoek is nog geen duidelijk bewijs voor de werkzaamheid hiervan gevonden.
  • Een enkele keer wordt een injectie met corticosteroïden ('bijnierhormoon') gegeven. Van corticosteroïden is bekend dat het een verbetering geeft op korte termijn, meestal niet op langere termijn. Ook is bij vaker injecteren kans op een ruptuur (scheur) van de plantaire peesplaat, met de bijbehorende heftige pijn en functieverlies van de peesplaat.

Bij hoge uitzondering kan een operatieve behandeling worden verricht: indien er pijn en een blijvende kuitspier verkorting wordt vastgesteld, ondanks langdurige (een half jaar!) rekoefeningen. Bij deze operatie wordt, net onder de knieholte, de gastrocnemiusspier verlengd. De operatie gebeurt in dagopname en de nabehandeling is met twee weken onbelast gips en twee weken loopgips.

Contact

Orthopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300 (afsprakenbureau)