Lymfeklierverwijdering (in de oksel)

Het lymfestelsel is een systeem om infecties uit het lichaam te weren. Het bestaat uit lymfebanen en lymfeklieren. De lymfeklieren zijn te vergelijken met zuiveringsstations. De lymfeklieren staan in onderling contact door middel van lymfebanen die uiteindelijk uitmonden in de bloedcirculatie.

In de lymfeklieren worden bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt. Bij borstkanker zijn de lymfeklieren van de oksel de eerste plaats waar tumorcellen in vast kunnen lopen.

Verwijdering van alle lymfeklieren in de oksel (okselklierdissectie) is nodig wanneer kwaadaardige cellen in de lymfeklieren zijn gevonden. Dit is soms al voor de operatie met een echografie en een punctie vast te stellen. Soms is daar een schildwachtklierprocedure voor nodig. Wanneer een schildwachtklierprocedure aantoont dat er geen kwaadaardigheid in de oksel is, kan een okselklierdissectie achterwege blijven.

Verwijdering van alle okselklieren kan aanleiding geven tot gevoelsstoornissen aan de oksel en de binnenkant van de bovenarm. Ook kan lymfoedeem van de arm ontstaan. In de eerste periode na de operatie geeft een verwijdering van de okselklieren aanleiding tot (wond)vochtophoping in het geopereerde gebied. Dit heet seroom. Vaak wordt dit wondvocht een aantal malen na de operatie weggeprikt (seroompunctie).