Mandibulair Repositie Apparaat (MRA, beugel onderkaak)

Een mandibulair Repositie Apparaat (MRA) is een soort beugel, waarmee de onderkaak (mandibula) ten opzichte van de bovenkaak naar voren wordt gezet. Hierdoor neemt de spierspanning in de mond-keelholte toe en daardoor ook de ruimte om door te ademen. Dit heeft als gevolg dat het snurken minder wordt. Daarnaast zal met het naar voren komen van de onderkaak ook de tong naar voren gaan wat ook weer meer ruimte in de mond-keelholte veroorzaakt.

Werkwijze

Het apparaat wordt alleen 's nachts gedragen waarbij het bovenste en onderste gedeelte met elkaar verbonden zijn door een staafje. Dit staafje zorgt ervoor dat het onderste deel van het apparaat verder naar voren staat dan het bovenste deel. Op deze manier kan de onderkaak tijdens het slapen niet naar achteren zakken en wordt het snurken verminderd.

Op maat gemaakt

Het apparaat bestaat uit een kunststof boven-en onderafdruk wat over de tanden en kiezen past. Het wordt poliklinisch op maat gemaakt door de kaakchirurg van het HagaZiekenhuis, dokter Vos.

Deze behandeling is alleen geschikt voor mensen waarbij tijdens de slaapendoscopie gebleken is dat het snurken ontstaat op het niveau van de tongbasis.

Nadelen

Nadelen van het apparaat zijn:

  • Het apparaat moet iedere nacht worden gedragen.
  • Er kan irritatie of pijn ontstaan aan de tanden of kaakgewricht (meestal tijdelijk).
  • Het apparaat kan niet worden toegepast bij mensen met een gebitsprothese.

MRA