Mini MAZE-operatie (behandeling boezemfibrilleren)

Dit is een chirurgische behandeling van boezemfibrilleren. Bij een normaal hartritme ontstaat een elektrische prikkel vanuit één plek (sinusknop) in het hart, die zich verplaatst naar alle ruimtes van het hart. Hierbij worden ze aangezet om samen te knijpen. Bij boezemfibrilleren ontstaat de elektrische prikkel vanuit meerdere plekken in de longvaten net voor het hart, waardoor zich een 'chaos' ontwikkelt in de prikkelgeleiding. Hierdoor wordt de prikkel niet ritmisch geleid door alle ruimtes en kunnen ze zich niet samenhangend samenknijpen.

Onregelmatig hartritme

Dit heeft tot gevolg dat het hartritme onregelmatig is en de pompfunctie van het hart vermindert. Een groot risico van boezemfibrilleren is stolselvorming in het linker hartoortje, dat na het loslaten in de hersenen terecht kan komen en daar een beroerte kan veroorzaken. Met behulp van een mini MAZE-operatie kan dit worden verholpen.

Door middel van kleine sneden (incisies) onder de oksel langs de ribbenkast (thorax), krijgt de chirurg toegang tot het hart. Deze incisies zijn ongeveer tussen de 5 en 6 cm lang. De chirurg zet een speciale klem om de longader heen. De tangen van de klem worden opgewarmd, zodat het weefsel rondom de longslagader verbrandt.

Littekenweefsel

Het hierdoor ontstane littekenweefsel zorgt er weer voor dat de verstoorde elektrische prikkel, die vanuit de longvaten komt, geblokkeerd wordt. Op deze manier wordt het boezemfibrilleren behandeld. Daarnaast wordt het hartoortje van de linkerboezem verwijderd om eventuele bronnen van stolselvorming binnen het hart uit te schakelen.

Gerelateerde specialismen

Gerelateerde links