Mitomycine blaasspoeling

Een gezwel in de blaas is vrijwel altijd kwaadaardig. Meestal blijven deze gezwellen beperkt tot de oppervlakkige lagen van de blaas. De arts kan vaak het gehele gezwel verwijderen tijdens een kleine operatie (TUR-blaastumor). 

Wat doet mitomycine?

De kans is groot dat de gezwellen na verloop van tijd terugkomen. Mitomycine blaasspoelingen kunnen het terugkeren van deze gezwellen voorkomen. Mitomycine is namelijk een vloeistof dat de celgroei en celdeling van een gezwel remt.

Wanneer krijgt de patiënt een mitomycine blaasspoeling?

Na het verwijderen van een oppervlakkige blaastumor krijgt in principe elke patiënt een mitomycine blaasspoeling. Mitomycine kan direct via de blaaskatheter worden ingebracht. Dit wordt instillatie genoemd. De blaasspoeling krijgt de patiënt voordat de katheter na de operatie wordt verwijderd. Daaarna mag de patiënt naar huis.

Sommige patiënten krijgen op basis van Europese richtlijnen meerdere blaasinstillaties met mitomycine. Voor de blaasspoeling brengt de verpleegkundige een katheter in de blaas en laat de resterende urine aflopen. Vervolgens wordt de lege blaas gevuld met 50 ml Mitomycine spoeling. Daarna moet de mitomycine zo lang mogelijk (het liefst 2 uur) in de blaas blijven.

Contact

Urologie 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6482

image_3006Meer informatie