Monoklonale antilichamen

Niet alle soorten astma zijn hetzelfde, ofwel de ene patiënt met astma is de andere niet. De meeste patiënten reageren goed op de behandeling met inhalatiemedicatie, zogenaamde 'puffers'. Deze zijn er in de vorm van luchtwegbeschermers (ontstekingsremmers/inhalatiecorticosteroïden) en luchtwegverwijders.

Bij een kleine groep lukt dit niet. Deze patiënten houden veel klachten, hebben vaak longaanvallen, een verminderde kwaliteit van leven en soms een afnemende longfunctie.
Het enige wat de longarts deze patiënten dan kan bieden is vaak prednison, een behandeling die gepaard kan gaan met veel bijwerkingen.

Sinds een aantal jaren worden bij ernstige astma nieuwe geneesmiddelen gebruikt, de zogenaamde 'monoklonale antilichamen'. Deze worden ook wel 'biologicals' genoemd. Een monoklonaal antilichaam is een biologisch geneesmiddel dat wordt geproduceerd door bacteriën, schimmels, dierlijke of plantaardige cellen. Deze middelen zijn ontwikkeld om immunologische processen te beïnvloeden. Bij astma kunnen deze eiwitten specifiek één bepaalde ontstekingsfactor blokkeren.

Maar een klein deel van de patiënten komt in aanmerking voor deze middelen. Deze groep wordt aangeduid als patiënten met 'ernstig  astma'. Ongeveer 50% van de patiënten met astma heeft een type ontsteking waarbij de ontstekingsfactoren IL-4, -5 en -13 een rol spelen. IL staat voor: interleukines; boodschapper eiwitten.
De middelen die op dit moment beschikbaar zijn, grijpen aan op deze interleukines.  In Nederland kunnen op dit moment worden voorgeschreven Omalizumab (Xolair®), Mepolizumab (Nucala®), Reslizumab(cinqaero®), Benralizumab(Fasenra®) en Dupilumab (Dupixent®). In de folder vindt u meer informatie over deze middelen.

 

 

Contact

Kenniscentrum ernstig astma 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2076 (secretariaat)

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6293

image_3006Meer informatie