Niertransplantatie

Als de nieren heel slecht werken (minder dan ongeveer 10 procent), is een vorm van nierfunctie vervanging nodig om te voorkomen dat  afvalstoffen het lichaam vergiftigen en het lichaam te veel vocht vasthoudt. Dat kan met een vorm van dialyse behandeling.

Omdat dialyseren belastend is, hopen veel dialysepatiënten op een nieuwe nier. Voordat een patiënt daadwerkelijk op de transplantatielijst staat als 'transplantabel' gaat er een traject aan vooraf waarbinnen de patiënt 'gekeurd' wordt. Deze keuring is noodzakelijk vanwege het risico die de operatie en de medicijnen die na transplantatie altijd gebruikt moeten worden met zich meebrengen.

Niertransplantatie kan de kwaliteit van leven en de levensduur aanzienlijk verbeteren. Het gaat wel gepaard met risico's die samenhangen met de operatie zelf, de immuunsupressieve medicatie en de donornier. Er wordt ook gekeken naar weefselgroepen en naar antistoffen daartegen. Een transplantatienier kan afkomstig zijn van zowel een levende donor als een overleden donor.

Niertransplantatie vindt altijd plaats in een van de academische ziekenhuizen. Het HagaZiekenhuis heeft een nauwe samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Gerelateerde specialismen

Contact

Dialyseafdeling 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2727

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 2727

image_3006Meer informatie
Locatie DialyseCentrum Zoetermeer

Telefoon(079) 346 2463

image_3006Meer informatie