Operatie aan de schouder (Latarjet operatie)

De kom van het schoudergewricht is niet echt een kom, maar een botdeel met een vrij vlak oppervlak. Doordat de kop van de bovenarm groter is dan de kom van het schouderblad, kan er instabiliteit ontstaan. Hierdoor kan de schouder uit de kom raken of ontwrichten waardoor de kraakbeenrand kan losscheuren. Dit losscheuren van de kraakbeenrand kan weer gepaard gaan met botverlies van de kom en/of een beschadiging van de kop. Als dit het geval is, en als spierversterkende oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut onvoldoende of geen effect hebben, is een schouderoperatie mogelijk.

Wanneer naast het afscheuren van de banden en kapsel ook een ernstige beschadiging van het kommetje is, wordt een zogenaamde Latarjet-procedure uitgevoerd. Voor deze operatie is een opname van 1 nacht nodig.

Bij de operatie wordt een botblokje (coracoid) met bijbehorende pezen afgezaagd. Vervolgens verplaatst de orthopedisch chirurg dit naar de voorrand van de schouderkom. De operatie duurt 60 tot 90 minuten.

De eerste 6 weken na de operatie kunnen de schouder en arm alleen licht belast worden. In deze 6 weken is 's nachts een sling (soort mitella) nodig, om te voorkomen dat de arm tijdens de slaap per ongeluk te ver naar buiten draait.

Hou rekening met een herstelperiode van 4 tot 6 maanden.

Gerelateerde specialismen