Operatie aan de voet (Chevron osteotomie bij hallux valgus)

Een chevron osteotomie bij hallux valgus is een operatie aan de voet, waarbij een 'knobbel' aan de basis van de grote teen wordt verwijderd en de stand van de grote teen wordt gecorrigeerd. Het eerste middenvoetsbeentje wordt net boven het gewricht met de grote teen doorgezaagd, verplaatst en weer vastgezet met behulp van een schroef.

De meest voorkomende reden voor een chevron osteotomie aan de grote teen is een milde tot matige hallux valgus. Dit is een standsafwijking (valgus) van de grote teen (hallux).

De operatie

De chirurg maakt een huidsnede in het operatiegebied. De 'knobbel' aan de zijkant van uw voet wordt weggehaald en de teen wordt in de juiste, rechte stand gezet. Dit doet de chirurg door het einde van het eerste middenvoetsbeentje van stand te veranderen. Het wordt vastgemaakt met een schroefje dat in het eerste middenvoetsbeentje wordt 'begraven'. Het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de grote teen (en de grote teen zelf) blijft beweeglijk.

De huid wordt gehecht en er wordt een drukverband om de voet aangebracht dat 2 weken moet blijven zitten. Soms wordt een gipsschoen gegeven.

De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Nabehandeling

Ná de operatie moet 6 weken met een loophulpmiddel worden gelopen. Dit is de zogenaamde FFPR (fore-foot pressure relief) schoen. Van deze 6 weken mag de eerste 2 weken de voet niet worden belast.

Gerelateerde specialismen