Operatie aan de voet (hallux valguscorrectie volgens Lapidus)

Bij een hallux valgus staat het middenvoetsbeen van de grote teen naar binnen, maar de teen zelf wijst naar buiten. Hierdoor ontstaat een 'knobbel' aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen. Dit kan leiden tot een ontsteking.

De operatie

De orthopedisch chirurg maakt voor de operatie 2 sneetjes in de huid: één in de bovenkant van de voet bij het eerste middenvoetsbeen en één bij de knokkel van de grote teen. Het gewricht tussen de voetwortel en de middenvoet wordt vastgezet op zo'n manier dat het eerste middenvoetsbeentje meer naar buiten komt te staan en de knokkel verdwijnt.

De voorvoet wordt smaller. Het middenvoetsgewricht wordt vastgezet met 2 schroeven. Deze schroeven kunnen altijd blijven zitten en hoeven niet verwijderd te worden. Ook wordt de teen rechtgezet via het tweede sneetje. Het gewrichtskapsel (stevig bindweefsel) dat om het gewricht heen zit, wordt ingekort. De huid wordt gehecht en er wordt gips om de voet gelegd, tot net boven de enkel. De hechtingen worden 2 weken na de operatie verwijderd.

De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Nabehandeling

Ná de operatie moet 8 weken met een loophulpmiddel worden gelopen. Van deze 8 weken mag de eerste 2 weken de voet niet worden belast.

Gerelateerde specialismen