Pleurapunctie (verwijderen vocht uit holte longvliezen)

Vocht in de pleuraholte (holte tussen de longvliezen) kan de long in verdrukking brengen en daardoor benauwdheid veroorzaken. Bij een pleurapunctie wordt vocht verwijderd uit de pleuraholte, waardoor de klachten van de vochtophoping kunnen verminderen. Ook kan het verkregen vocht nader onderzocht worden.

De pleurapunctie vindt plaats terwijl de patiënt op een bed of onderzoektafel ligt of zit. De huid wordt schoongemaakt met jodium of alcohol. De longarts zit meestal aan de rugzijde en brengt een naald in tussen twee ribben, tot in de holte tussen de twee longvliezen (de pleuraholte). Bij een diagnostische punctie wordt met een spuit vocht opgezogen en opgestuurd voor onderzoek. Deze ingreep gebeurt zonder plaatselijke verdoving, omdat dit meestal pijnlijker is dan de prik zelf.

Ontlastend

Bij grote hoeveelheden vocht kan gekozen worden voor een ontlastende punctie, waarbij vocht wordt afgenomen door een slangetje dat via de punctienaald in de pleuraholte wordt gebracht. Bij een ontlastende punctie wordt de huid wél verdoofd.

Op het wondje komt een pleister. Het is verstandig een halfuur na het onderzoek rustig aan te doen. Soms laat de arts nog röntgenfoto's maken om het effect van de pleurapunctie goed te kunnen beoordelen.

Contact

Longziekten 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2076