Scarf osteotomie bij hallux valgus

De meest voorkomende reden voor een scarf osteotomie aan de grote teen is een matige tot ernstige hallux valgus. Dit is een standsafwijking (valgus) van de grote teen (hallux). Bij een hallux valgus staat het middenvoetsbeen van de grote teen naar binnen, maar de teen zelf wijst naar buiten. Hierdoor ontstaat een 'knobbel' aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen (zie afbeelding). Dit kan leiden tot een ontsteking.

Een hallux valgus kan onder meer veroorzaakt worden door het dragen van ongeschikt schoeisel en erfelijkheid.

Hallux Valgus

Bekijk voor alle voorbereidingen voor de operatie onze folder.

De operatie

De chirurg maakt een huidsnede in het operatiegebied. De 'knobbel' aan de zijkant van uw voet wordt weggehaald en de teen wordt in de juiste, rechte stand gezet. Dit doet de chirurg door het eerste middenvoetsbeentje van stand te veranderen en, met een klein tweede sneetje, het gewrichtskapsel aan de buitenkant langer te maken. Het botje wordt vastgemaakt met twee schroefjes die in het eerste middenvoetsbeentje worden 'begraven'. Het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de grote teen (en de grote teen zelf) blijft beweeglijk.

De huid wordt gehecht en u krijgt een drukverband om uw voet dat 2 weken moet blijven zitten.

De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht waar uw bloeddruk, polsslag, ademhaling en verband/gips worden gecontroleerd. Als alle controles in orde zijn, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. 

De arts of verpleegkundige bespreekt met u wanneer u naar huis mag. Als u goed kunt lopen en u heeft geürineerd, is dit meestal de dag van de operatie.