Sterilisatie van de man (Vasectomie)

Wat gebeurt er tijdens de sterilisatie?

Bij sterilisatie van de man - ook wel vasectomie genoemd - worden de zaadleiders doorgenomen en wordt er een centimeter van de zaadleider tussenuit geknipt. Er kunnen dan geen zaadcellen meer uit de zaadballen in het ejaculaat komen. De man wordt daarmee dus onvruchtbaar.

De hormoonproductie blijft na de sterilisatie hetzelfde. Dat betekent dus dat iemand seksueel niet anders wordt en ook niet minder zin in seks krijgt. Erectie en volume van zaadlozing veranderen niet. Klaarkomen voelt nog hetzelfde en het sperma ziet er hetzelfde uit als voor de sterilisatie.

Hoe lang duurt de ingreep?

De ingreep vindt poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving en duurt zo'n 10 tot 15 minuten. Een eventuele hechting lost vanzelf op.

Wat zijn de complicaties?

De mogelijke complicaties zijn: nabloeding en wondinfectie. Er bestaat een (zeer kleine) kans dat de sterilisatie niet lukt. Dit omdat de uiteinden elkaar toch weer vinden en doorgankelijk worden (rekanalisatie) of omdat de arts de zaadleider niet heeft doorgenomen.

Is de man na de sterilisatie meteen onvruchtbaar?

Nee. Het duurt minstens 6 tot 12 weken voordat alle zaadcellen in de zaadleiders en in de prostaat verdwenen zijn (afhankelijk van het aantal zaadlozingen). Na die periode wordt het sperma onder de microscoop onderzocht om te controleren of alle zaadcellen verdwenen zijn.

Lees voor meer informatie de folder 'sterilisatie van de man'.

Contact

Urologie 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6482

image_3006Meer informatie
 

Wachttijden

Locatie Sportlaan
98 dagen

Alle wachttijden.