Tenniselleboog

Een tenniselleboog veroorzaakt pijn aan de buitenzijde van de elleboog op de plaats waar de strekkers van de pols en de vingers aanhechten op de buitenzijde van de bovenarm. 

De klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door degeneratie (ontaarding) van het peesweefsel op 1 cm van de aanhechting op het bot. De bloedvoorziening van de pezen is hier het meest kritisch. Door ontaarding van het peesweefsel kunnen kleine scheurtjes ontstaan.

Een tenniselleboog komt bij 2% van de bevolking voor. In de leeftijdsgroep tussen de 40 en 50 jaar is dit zelfs 10%. Een tenniselleboog is de meest voorkomende afwijking ter hoogte van pees/botovergang.

Oorzaak

Een tenniselleboog wordt veroorzaakt door overbelasting. Niet alleen tijdens tennissen, maar ook bijvoorbeeld na zwaar handwerk, zoals poetsen of tillen van bijvoorbeeld kinderen.

Symptomen

Een tenniselleboog geeft pijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog, vooral bij werkzaamheden zoals schilderen, timmeren en ramen zemen.

Diagnose

Wanneer de arts uw elleboog onderzoekt dan blijkt er drukpijn te zijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog. De meest gevoelige test voor het bevestigen van de diagnose tenniselleboog is het strekken van de middelvinger tegen weerstand in met een gestrekte elleboog. In geval van een tenniselleboog doet dat pijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog.

Het laten maken van röntgenfoto's heeft niet zoveel zin omdat hierop geen afwijkingen worden waargenomen bij een tenniselleboog.

Behandeling

Ongeacht welke behandeling wordt ingesteld, is de duur van de klachten als gevolg van een tenniselleboog gemiddeld negen maanden. Ongeveer de helft van de patiënten met tenniselleboogklachten raadpleegt de huisarts. De andere helft geneest spontaan.

Vermijd pijnlijke handelingen
De huisarts adviseert in eerste instantie handelingen die de pijnklachten uitlokken achterwege te laten. In de regel weet u zelf welke handelingen dit zijn, dat voelt u wel.

Tennissen
De afwijking wordt zelden veroorzaakt door tennissen. Maar als u toch tennist en u heeft een tenniselleboog, dan is tennissen met een backhand - waarbij de elleboog is gestrekt en de pols is gebogen - pijnlijk. U dient deze slag achterwege te laten. Daarnaast krijgt u rust voorgeschreven en een tenniselleboogbandage.

Injectie
Bovengenoemde maatregelen kunnen ondersteund worden door een periode van maximaal drie weken pijnmedicatie. Mochten voorgenoemde maatregelen geen effect hebben, dan kan uw huisarts overwegen een injectie met een plaatselijke verdoving en een bijnierschorshormoon (corticosteroïd preparaat) ter hoogte van de aanhechting van de pees op het bot te geven.

Deze injectie kan zonodig na drie en zes weken worden herhaald. Deze injecties zijn effectiever dan fysiotherapie. In meer dan 90% van de gevallen geven deze niet-operatieve behandelingen een goed resultaat.

Als u en injectie met een bijnierschorshormoon (corticosteroïd preparaat) heeft gehad kunt u de eerste dagen meer pijn krijgen dan u al had. Bovendien kan u de volgende dag een rood gezicht krijgen. De risico's van een operatie zijn niet zo groot maar in 1 à 2% van de gevallen kan een infectie optreden.

Na een injectie met een bijnierschorshormoon is het verstandig om een aantal weken geen zwaar tillende werkzaamheden te verrichten.

Operatie
Wanneer de niet-operatieve behandelingen hebben gefaald dan kan een operatie worden overwogen waarbij de aanhechting van de pezen ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog wordt losgemaakt. Het succespercentage van deze operatie ligt tussen de 60 en de 70%.

Na een operatie is het verstandig om een aantal weken geen zwaar tillende werkzaamheden te verrichten.

Contact

Orthopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300 (afsprakenbureau)