Totale heupprothese

Hip _pain

Een versleten heup of heupbreuk kan leiden tot pijn en verminderde beweeglijkheid. Helaas komt dit vaak voor. Een totale heupprothese biedt dan uitkomst: een kunstgewricht dat zowel de kop als de kom van de natuurlijke heup vervangt.

Het vervangen van het heupgewricht is een chirurgische ingreep, waarna de pijn in de vrijwel alle gevallen geheel verdwijnt en ook de beweeglijkheid verbetert. Na operatie en revalidatie hebben de meeste patiënten veel minder problemen met lopen, bukken en traplopen.

Voordelen van de voorste benadering

In tegenstelling tot andere benaderingen is 'de voorste benadering' spierbesparend en is de herstelperiode relatief kort. Daarom is het voor onze orthopeden de eerste keuze voor het plaatsen van een heupprothese. Sinds 2007 opereren alle heupchirurgen volgens deze methode en hebben inmiddels ruim 5000 patienten op deze manier een heupprothese gekregen.

Revisies van resurfacing-operaties worden in het HagaZiekenhuis ook via 'de voorste benadering' gedaan.

Indien u eerder bent geopereerd aan uw heup, dan is deze methode waarschijnlijk niet geschikt. Uw orthopedisch specialist zal dit met u overleggen.

Verschillende typen

Het heupgewricht kan vervangen worden door verschillende typen prothesen. Uw orthopeed bepaalt, samen met u, welke voor u de beste keuze is.

De orthopeden van het HagaZiekenhuis kiezen voor de beste typen heupprothesen op de markt. De keuze baseren wij op onze deskundige ervaring en wetenschappelijk onderzoek. (Daarom valt bv. de resurfacing-heup af.) Ons uitgangspunt is dat de prothese levenslang meegaat.

Alle protheses worden geadviseerd door de NOV (Nederlandse Orthopaedische Vereniging).

Operatie

Wat u wilt is precies waar wij naar streven: snelle revalidatie, geen pijn meer en meer beweeglijkheid. Daarom plaatsen we met zo weinig mogelijk diep spierweefselschade een nieuwe heup. De grootte van het oppervlakkige huidlitteken speelt hierbij veel minder een rol, al proberen we deze uitaard ook zo klein mogelijk te maken.

De operatie gebeurt in rugligging met een litteken aan de voor- buitenzijde van de heup, ca. 10 - 15 cm lang.

Incisie _2002001

 

De benadering van de heup gebeurt in een natuurlijk scheidingsvlak tussen twee spieren: de tensor fascia lata (stabiliseert de heup, geel in de tekening) en de rectus femoris (heupbuiger en kniestrekker, rood).

3004001

De belangrijkste spier voor een stabiel (zonder zwikken) looppatroon, de gluteus medius (middelste bilspier, donkergroen) blijft volledig "buiten schot" in deze operatie. De kleine bilspier (gluteus minimus, lichtgroen) wordt alleen opzij geschoven.

Hierdoor is zwikken of spierzwakte na de operatie geen probleem meer. Ook de kans dat de heup uit de kom gaat is hierdoor veel kleiner dan bij andere benaderingswijzen van heupvervanging.

Drie redenen waarom 'uit de kom' gaan van de heup in onze benadering geen probleem meer is:

 • We gebruiken doorgaans een heupkop van 36 mm of 32 mm i.p.v. 28 mm diameter, deze grotere koppen moeten een langer traject afleggen voordat ze uit de kom kunnen.
 • In 'de voorste benadering' kunnen we beenlengte en spierspanning optimaal meten en aanpassen. De correcte spierspanning levert een stabiele heup op.
 • We kunnen het uit de kom gaan tijdens een voorste benadering testen op de manier die overeenkomt met de praktijk. Wordt in zijligging geopereerd? Dan is dit niet mogelijk. Bij de achterste benadering bv. is het uit de kom gaan vaak het gevolg van opstaan uit een (diepe) stoel, en de krachten die hierbij op de heup inwerken zijn bij iemand die in zijligging geopereerd wordt niet goed na te bootsen.

Herstel

Het moge duidelijk zijn: bij 'de voorste benadering' ervaart u minder pijn en is een snellere nabehandeling mogelijk dan met andere benaderingen. Ook is de nabehandeling minder streng. Zo mag u bijvoorbeeld:

 • op de dag van operatie uit bed en een paar passen lopen (met één of zonder krukken).
 • als u dat kunt en wilt dezelfde dag nog naar huis. (Meestal gaan patiënten de dag na de operatie naar huis.)
 • krukken gebruiken zolang u dat zelf wil.
 • slapen op de zij.
 • een hometrainer gebruiken.
 • autorijden (zodra met één kruk lopen lukt).

Mensen die zelf hun zorgproces bepalen herstellen sneller en zijn eerder tevreden over hun herstel. Dat blijkt uit onderzoek. Houdt rekening met herstelperiode van twee tot drie maanden. Zo lang heeft het lichaam nodig om de soepelheid en kracht terug te krijgen.

Complicaties

Heupoperaties komen veel voor en zijn meestal succesvol. Ondanks alle voorzorgmaatregelen bestaat een kleine kans op complicaties.

Mogelijke complicaties zijn:

 • Wondinfectie
 • Trombosevorming
 • Bloedverlies - nabloeding
 • Loslating van de prothese
 • Beschadiging van een zenuw
 • Dijbeenbreuk

Al jaren is het infectiepercentage ruim onder het landelijk gemiddelde.

Contact

Orthopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300 (afsprakenbureau)

 

Wachttijden

Locatie Leyweg
59 dagen

Alle wachttijden.