Totale knieprothese

Totale KnieProthesen (TKP) werden in de 60'er jaren van de vorige eeuw ontwikkeld, dit was voornamelijk pioniers- en ontwikkelingswerk. Maar sinds de 80'er jaren zijn goede resultaten behaald met nieuwere typen prothesen. 

De voornaamste verbeteringen zijn geweest dat deze prothesen meer gemaakt werden als de natuurlijke knie en ook een natuurlijker bewegingspatroon toelieten. Ook de slijtage van de prothesen daalde door betere vorm en materialen. Toch is het, door de uitzonderlijke complexe en ook asymmetrische bouw van de natuurlijke knie, nog niet mogelijk om een knieprothese te maken die in de manier van bewegen écht hetzelfde is als de natuurlijke knie.

Knieprothese

Wij volgen de nieuwe ontwikkelingen wat betreft knieprothesen actief en nauwgezet, maar vooralsnog kiezen wij voor 'bewezen' prothesen, d.w.z. prothesen die in zeer grote series tot goede resultaten hebben geleid. 

Operatie

Een knieprothese-operatie duurt gemiddeld een uur. Bij het plaatsen van een knieprothese worden de versleten kraakbeen oppervlakken van de knie vervangen door metalen en kunststof delen. Om het het bovenbeens deel van het gewricht wordt een metalen 'kap' geplaatst, dit is het bovenste halfronde deel op bovenstaande afbeelding.

Op het onderbeens  deel van het gewricht wordt een metalen plaat vastgezet. Beide metalen delen worden met botcement op zo'n manier vastgezet dat de knie direct belast kan worden.

Tussen deze twee metalen delen wordt een kunststof (polyethyleen) 'meniscus' als loopvlak geplaatst. Dit kunststof deel zorgt dat de passing tussen het boven- en onderbeens deel optimaal is.

Nabehandeling

Zoals gezegd, een nieuwe knie kan meteen belast worden. Tijdens de operatie wordt de beweeglijkheid van de nieuwe knie getest. De eerste zes tot tien weken van de nabehandeling staan in het teken van wondgenezing en het op gang brengen van de knie. In het algemeen is het zo dat een knie die voor de operatie al erg stug was (slecht buigen en onvolledig strekken), na de operatie moeilijker op gang komt dan een knie die nog een goede beweeglijkheid had voor de operatie.

U mag verwachten dat de pijn die met een versleten knie gepaard gaat, binnen enkele dagen na de operatie weg is. In ons pijnbeleid wordt de pijnbeleving tijdens opname diverse malen bevraagd. Hierop zal pijnstilling worden gegeven.

Het duurt in totaal ca. negen maanden voordat alle structuren rond de nieuwe knie, denk aan spieren en kapsels, helemaal genezen zijn en kracht en beweeglijkheid niet verder meer verbeteren.

Een nieuwe knie wordt nooit zoals de natuurlijke knie. Ook bij een goed functionerende knieprothese kunnen ongemakken blijven bestaan, zoals het gevoel dat de knie 'anders' is, verminderde beweeglijkheid i.v.m. met wat u gewend was en soms pijn of een 'klik-' of 'kloenk-gevoel'.

Mogelijke complicaties

Bacteriële infectie
De meest vervelende complicatie na een knieprothese operatie is een bacteriële infectie. Bij 1 - 2% van de knieprothese-operaties komt dit voor. Het infectiepercentage in het HagaZiekenhuis ligt al jaren onder het landelijk gemiddelde.

Het probleem is dat bacteriën zich hechten aan de kunststof delen van de nieuwe knie waardoor zo'n ontsteking met bacteriën vaak niet goed met antibiotica te behandelen is. In sommige gevallen moet dan de nieuwe knie worden verwijderd om vervolgens de ontsteking te behandelen. Pas hierna, soms enkele weken of zelfs maanden later, kan weer een nieuwe knie prothese worden geplaatst.

Botbreuk en losschieten kunststof deel
Andere complicaties na een knie prothese zijn: botbreuk en losschieten van het kunststof deel van de prothese. Deze complicaties zijn nog zeldzamer dan een ontsteking en vrijwel altijd een nieuwe operatie goed op te lossen.

Zenuwletsel
Zenuwletsel na een knie operatie is er vaak als we naar de huidzenuw kijken. Het is eigenlijk niet te voorkomen als er een snee aan de voorkant van de knie moet worden gemaakt dat het deel van de huid aan de buitenkant van de knie 'doof' voelt. Dit voelt raar, maar went in bepaalde mate wel. Het heeft gelukkig geen invloed op hoe u met de nieuwe knie zult kunnen lopen.

Letsel van spierzenuwen
Dit geldt wel voor een letsel van een spierzenuw. Dit is een zeldzaam letsel, ontstaat relatief vaker bij knieen met ernstige misvormingen voor de ingreep. Doorgaans herstelt de zenuw vanzelf, maar dit kan wel een jaar duren en in een enkel geval blijft zwakte van de voetheffers bestaan.

Losraken van metalen delen
Op de langere termijn (jaren) na een knie prothese operatie kan het probleem losraken van een van de metaal delen zijn. Voor loslating is vaak een revisie-operatie nodig waarbij opnieuw een knieprothese wordt geplaatst.

Downloads

Folder knieprothese

Contact

Orthopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300 (afsprakenbureau)

 

Wachttijden

Locatie Leyweg
72 dagen

Alle wachttijden.