Vaso-vasectomie (sterilisatie opheffen bij de man)

Bij sterilisatie van de man - ook wel vasectomie genoemd - worden de zaadleiders doorgenomen en wordt er een centimeter van de zaadleider tussenuit geknipt. Er kunnen dan geen zaadcellen meer uit de zaadballen in het ejaculaat komen. De man wordt daarmee dus onvruchtbaar.

Kan een sterilisatie ongedaan worden gemaakt?

Ja, dat kan. Een sterilisatieoperatie kan ongedaan gemaakt worden door middel van een hersteloperatie. De hersteloperatie heet in medische termen een vaso-vasostomie.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Bij de operatie worden de uiteinden van de zaadleiders opgezocht. Daarna worden ze onder de microscoop met zeer fijne hechtingen aan elkaar gezet. De operatie vindt plaats via één of twee kleine sneden in de balzak (scrotum).

Wat is de kans op een zwangerschap?

Hoe minder tijd er zit tussen de sterilisatie en de hersteloperatie (vaso-vasectomie), hoe beter de kansen zijn op een voldoende zaadkwaliteit. Over het algemeen zijn urologen in staat in 80 tot 100 procent van de gevallen de zaadleiders weer aan elkaar te zetten. En daarmee ook daadwerkelijk een zaadlozing met daarin zaadcellen mogelijk te maken. Dit heet de 'patency rate' en is niet hetzelfde als de kans op een zwangerschap.

De kans op zwangerschap is natuurlijk ook afhankelijk van factoren bij de partner. Gemiddeld genomen is de kans op zwangerschap maximaal 40 tot 50 procent. De kans neemt af met het verstrijken van de jaren na de vasectomieprocedure.
Soms is aanvullende geassisteerde voortplanting nodig. Uw uroloog kan u hierbij helpen.

Wordt de vaso-vasostomie vergoed?

Een vaso-vasostomie wordt niet vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Soms wel vanuit het aanvullende pakket. Kijk in de verzekeringsvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar. Houd er rekening mee dat u deze ingreep zelf moet betalen.
U kunt dit onderwerp ook met uw behandelaar bespreken. 

Lees voor meer informatie de folder 'Vaso-vasectomie (sterilisatie opheffen bij de man)'. 

Contact

Urologie 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6482

image_3006Meer informatie