Verlengen van de kuitspier

Deze procedure wordt ook wel aangeduid als gastrocnemius verlenging of gastroc slide en wordt vaak gebruikt om aandoeningen door een strakke kuitspier te behandelen. Een te korte of krappe kuitspier hoeft niet altijd klachten te geven, maar kan wel er voor zorgen dat er een verhoogde belasting van de achillespees en voorvoet ontstaat waardoor blessures zoals achillespeesaandoeningen, hielspoor ( fasciitis plantaris) of pijn en eeltvorming onder de voorvoet niet overgaan. Bijvoorbeeld bij hielspoor kan er door een te krappe kuitspier via de achillespees teveel rek uitgeoefend worden op de peesplaat, met blijvende irritatie aan de hiel tot gevolg. 

Verlenging Kuitspier

Oorzaak

Deze kan verschillend zijn. Vaak treedt de verkorting al op in de groei, waarbij er soms op jonge leeftijd al op tenen wordt gelopen. Verder kan erfelijke aanleg, ouderdom, medische aandoeningen zoals diabetes en immobilisatie ook een rol spelen.

Behandeling

Normaal gesproken moeten rekoefeningen de kuitspier genoeg kunnen verlengen om dit probleem op te lossen, maar bij sommige mensen blijft de kuitspier ook dan te kort. Mocht er na een half jaar intensieve rekoefeningen en het dragen van een nachtspalk/ Strassburg sock onvoldoende verbetering zijn opgetreden, dan kan bovengenoemde operatie worden overwogen. Er zijn verschillende manieren om de kuitspier te verlengen. In het HAGA- ziekenhuis worden twee methodes gebruikt: de proximale gastrocnemius verlenging en de mediale gastrocnemius verlenging. Tijdens de operatie wordt er het vlies (fascie) van de kuitspier (gastrocnemius) deels ingeknipt waardoor verlenging van de spier optreedt. Dit peesblad groeit weer in verlengde positie aan. Het litteken komt net onder de knieholte (bij de proximale verlenging) of aan de zijkant van het onderbeen (bij de mediale verlenging). De operatie gebeurt in dagopname.

Nabehandeling

De nabehandeling is voor beide soorten verlenging hetzelfde, nl. twee weken onbelast onderbeengips (spalk) en twee weken loopgips. Na de gipsperiode zullen rekoefeningen en fysiotherapie hervat dienen te worden tot het gewenste resultaat is bereikt.

Resultaat

Over het algemeen is ongeveer 85% van de patiënten klachtenvrij en tevreden na de operatieve behandeling.

Mogelijke complicaties

Zoals bij alle chirurgische ingrepen is er een kleine kans op complicaties. Gelukkig komen deze slechts weinig voor. Algemene complicaties zijn infectie, trombose en nabloeding.

Contact

Orthopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300 (afsprakenbureau)