Vervanging heupgewricht via zijwaartse benadering

Topzorg_MenzisHet doel van het vervangen van het heupgewricht door een prothese (kunstgewricht) is de pijn en bewegingsbeperkingen weg te nemen.

Er zijn verschillende heupprotheses: cement heup, keramiek heup, resurfacing heup, ingroei heup en hybride heup. De verschillen zitten vooral in de gebruikte materialen voor de loopvlakken en de manier waarop ze in de heup bevestigd worden. Een kunstheup bestaat uit 3 delen: een steel die in het bovenbeen wordt vastgezet, een kop die op de steel komt en een kom die in het bekken wordt vastgezet. De resurfacing heupprothese wijkt hiervan af, omdat deze alleen uit een kop en een kom bestaat, zonder steel.

Op maat

De operateur maakt een snee aan de zijkant van uw heup van ongeveer 8 tot 15 cm en verwijdert de eigen heupkop. Hierna worden de kom van het bekken en het bovenbeen op maat gemaakt (gefreesd).

In het bovenbeen wordt de nieuwe heupkop (met steel) bevestigd. Als de botkwaliteit goed is, wordt een ingroeiprothese geplaatst waar het eigen bot omheen groeit. Bij oudere patiënten wordt de prothese vastgezet met behulp van cement.

De operatie duurt ongeveer 60 minuten. Voor deze operatie is een opname van 4 tot 5 dagen nodig. Ná de operatie moet 6 tot 12 weken met een loophulpmiddel worden gelopen.

Menzis TopZorg-predicaat

Orthopedie heeft het TopZorg- predicaat voor de behandeling heupartrose behaald.

 

Gerelateerde specialismen