Vervanging schoudergewricht (Schouderprothese)

Bij veel pijn, al dan niet in combinatie met stijfheid en bewegingsbeperkingen, en als oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut niet mogen baten, kan worden overwogen een schouderprothese te laten plaatsen. Voor deze operatie is een opname van 2 à 3 nachten nodig.

Tijdens de operatie, die circa 90 minuten duurt, worden de beschadigde oppervlakten vervangen door kunstmatige onderdelen (protheses). Afhankelijk van de ernst van de slijtage, de plaats van het defect en de conditie van de spieren en pezen rondom het schoudergewricht, wordt een keuze gemaakt voor een bepaald type schouderprothese. Er zijn 4 typen: een totale schouderprothese, een hemi-prothese, een resurfacing prothese en een omgekeerde (reversed) prothese.

De orthopedisch chirurg maakt voor de operatie een snee van circa 10 cm in de schouder om bij het gewricht te kunnen komen. Als het gewricht is vrij gelegd, wordt de schouderkop losgehaald uit de schouderkom. Daarna wordt begonnen met de voorbereidingen om uiteindelijk de prothese te kunnen plaatsten.

Na het plaatsen van de prothese wordt de wond gesloten met oplosbare hechtingen of eventueel met krammen. Deze worden na 14 dagen verwijderd.

Hou rekening met een herstelperiode van een half jaar tot een jaar.

Gerelateerde specialismen