Verwijderen prostaat (Radicale prostatectomie)

Wat doet de prostaat?

De prostaat of voorstanderklier bevindt zich onder de blaas rondom het begin van de plasbuis en boven de bekkenbodemspieren. De klier voegt bij een zaadlozing vocht toe aan de zaadcellen. Dit vocht bevordert het transport en doet de zaadvloeistof vervloeien waardoor de vruchtbaarheid toeneemt.

Wanneer wordt de gehele prostaat verwijderd?

Bij prostaatkanker kan het noodzakelijk zijn om de gehele prostaat te verwijderen. Dit heet een radicale prostatectomie.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Bij een radicale prostatectomie wordt de prostaat samen met de beide zaadblazen weggehaald. Daarna wordt een nieuwe verbinding gemaakt tussen de blaashals en het overgebleven gedeelte van de plasbuis juist boven de kringspier. Bij deze operatie worden de zaadleiders afgesloten.

Kan ik na de operatie snel naar huis?

Na de operatie heeft u een katheter in de plasbuis waardoor urine en eventuele bloedstolsels kunnen aflopen. Door deze katheter kan de blaas af en toe worden gespoeld. Deze katheter wordt binnen enkele dagen verwijderd. Soms heeft u de eerste dagen na verwijdering van de katheter nog klachten van frequente aandrang en ongewenst urineverlies. Meestal is dit van korte duur. Na ongeveer 5 dagen kunt u weer naar huis.

Wat is het herstel?

Na zes tot acht weken is de wond in de plasbuis genezen. Het is verstandig in deze periode:

  • Veel te drinken
  • Niet te fietsen
  • Geen zware inspanning te verrichten
  • Persen en zwaar tillen te vermijden

De eerste weken na de operatie kunt u soms wat bloed verliezen met de urine. Schrik daar niet van. Neem wat rust en drink veel. Meestal verdwijnt de bloederige urine weer snel.

Lees voor meer informatie over de operatie en het herstel de folders. Deze staan rechts onder contact.

Bekkenfysiotherapie tegen urineverlies

Als de prostaat in zijn geheel is verwijderd, kan urineverlies optreden. Daarom is het belangrijk voor en na de operatie bekkenfysiotherapie te doen om de bekkenbodemspieren te trainen. Lees meer over bekkenfysiotherapie rondom prostaatverwijdering

Contact

Urologie 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6482

image_3006Meer informatie