Voorbehoedsmiddelen en veilig vrijen (anticonceptie)

Naar schatting krijgen in Nederland jaarlijks 100.000 mensen een geslachtsziekte. Dit is niet altijd bekend bij degene die is besmet. Vaak zijn er geen klachten of verschijnselen. Bij onveilig vrijen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven. Een voorbehoedsmiddel (anticonceptiemiddel) is daarom van groot belang. Bij de voorkeur van een voorbehoedsmiddel spelen verschillende factoren een rol. Deze kunnen zijn: de persoonlijke situatie, voorkeur of gezondheidsaspecten en de situatie/relatie waarin geslachtsgemeenschap plaatsvindt.

Voor- en nadelen

Voor vrouwen is een aantal soorten anticonceptie mogelijk, namelijk: de pil, een pessarium, een vrouwencondoom of een spiraaltje. Aan elke manier van anticonceptie zitten zowel voor- als nadelen. Soms is een bepaalde manier zelfs niet mogelijk vanwege gezondheidsredenen. Bij gebruik van de pil kan het bijvoorbeeld zijn dat vanwege hoge bloeddruk, borstkanker of trombose de pil wordt ontraden.

Welke methode ook wordt gebruikt, bij het stoppen ermee, is er direct kans op zwangerschap. De ene methode is betrouwbaarder dan de andere, maar bij alle methoden blijft een kans op zwangerschap bestaan.

Contact

Gynaecologie & Verloskunde 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie