24-uurs zuurgraadmeting

Een 24-uurs zuurgraadmeting wordt ook wel pH-meting genoemd. Met deze meting wordt vastgesteld of er zure maaginhoud vanuit de maag naar de slokdarm terugstroomt. Hiervoor wordt een dun slangetje (katheter) via de neus tot in de slokdarm gebracht.
Nadat dit slangetje is ingebracht, wordt het met een speciale pleister stevig op de neus vastgeplakt en gekoppeld aan een draagbare recorder, een opnameapparaat. Met deze recorder wordt, gedurende 24 uur, de zuurgraad in de slokdarm geregistreerd. Het onderzoek duurt dus 24 uur.

Draagbare recorder

De recorder, die zo groot is als een pakje sigaretten, wordt met een klemmetje aan de kleding vastgezet. Het is vervolgens de bedoeling hier thuis zoveel mogelijk de dagelijkse bezigheden mee te hervatten. Eten en drinken mag gewoon, met uitzondering van melk.

In een dagboekje wordt gedurende 24 uur nauwkeurig de aard en de tijdstippen van de klachten (begin en eind van de klacht) genoteerd, met daarbij de tijdstippen van eten, drinken, naar bed gaan en opstaan.

De recorder mag niet nat worden, douchen/badderen is dus niet toegestaan. Na de 24 uurs meting worden de katheter en recorder verwijderd op de endoscopieafdeling.