Cardiale CT (afbeelding van het hart)

Met een CT-scan worden met behulp van röntgenstralen dwarsdoorsneden van organen in het lichaam gemaakt. Bij een Cardiale CT (Computer Tomografie) gaat het om een afbeelding van het hart. Met behulp van de scan is het mogelijk bijvoorbeeld de hartfunctie, de kransslagaders en de hartkleppen te beoordelen. Ook zijn op de scan eventuele stents (kleine, soepele cilindertjes van gaasdraad, die in vernauwde bloedvaten van het hart zijn gebracht om ze open te houden) en bypasses (stukjes nieuw bloedvat om een verstopping in een bloedvat te overbruggen) zichtbaar.

Het onderzoek

De patiënt neemt plaats op een beweegbare behandeltafel die in de tunnel van de CT-scan schuift. De scanner draait rond het lichaam en maakt afbeeldingen uit meerdere dwarsdoorsneden. De computer zet het achter elkaar, waardoor een driedimensionaal beeld van het hart ontstaat. Zo kan de specialist het hart van alle gewenste kanten bekijken.

Vaak wordt een tweede scan gemaakt, waarbij met behulp van een infuus contrastvloeistof wordt ingebracht om het hart en de bloedvaten beter zichtbaar te maken.

Het hart is constant in beweging. Om een goede CT-scan te krijgen, is het belangrijk dat de hartslag niet te hoog is. In overleg met de cardioloog krijgt de patiënt soms een medicijn om de hartslag even te verlagen.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt gemiddeld tussen een half uur en een uur. De resultaten zijn direct zichtbaar op het beeldscherm of af te drukken op film.

Uitslag

De patiënt krijgt de uitslag van het onderzoek tijdens het volgende bezoek aan de cardioloog.

Contact

Radiologisch Centrum 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 2349

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis