Colposcopie (kijkoperatie baarmoedermond)

Colposcopie betekent letterlijk 'kijken in de schede'. Met een speciaal instrument, een soort vergrootglas, kijkt de arts naar de baarmoedermond. De colposcoop vergroot minstens 10 tot 20 keer. Hiermee kunnen afwijkingen aan de baarmoedermond die met het blote oog niet te zien zijn, worden opgespoord.

Om het verschil tussen 'gezond' en 'ziek' weefsel duidelijk te maken, wordt de baarmoedermond gekleurd met een zwakke azijnzuur- of jodiumoplossing. Bij aanwezigheid van een verdachte plek wordt vervolgens met een speciaal tangetje een klein stukje weefsel weggenomen. Dit wordt een biopsie genoemd.

Biopsie

Het wegnemen van een stukje weefsel (biopsie) kan even pijn doen. Ook kan hierdoor wat bloedverlies optreden. De weggenomen stukjes weefsel worden vervolgens microscopisch bekeken (histologisch onderzoek). Dit is nodig om een duidelijker beeld te krijgen van de afwijkende cellen die bij het uitstrijkje gesignaleerd zijn. De gevonden afwijkingen van de baarmoederhals kunnen op de verschillende manieren worden behandeld. Dit ligt aan de uitslag van het weefselonderzoek.

Contact

Gynaecologie & Verloskunde 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie